W sklepach zatrzęsienie zrolowanego brzuszka na patyczkach, ale jest pewien minus, bo mięsa jest tam nie wiele i szybko się wysusza. Stworzyłam dlatego własne patyczki z brzuszkiem i jak dla nas są o wiele lepsze od tych sklepowych.
SKŁADNIKI :
- 1 kg wąskiego brzuszka wieprzowego bez skóry
- sól zmiękczająca mięso
- 100 ml oleju
- 1 łyżka ostrej papryki
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka soli (zwykłej)
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka przyprawy do grilla
- 1 łyżka jarzynki
- 2 łyżki syropu trzcinowego DIAMANT
- 100 ml pepsi
- patyczki do szaszłyków
Robimy marynatę. W tym celu mieszamy olej z pepsi i syropem trzcinowym, po czym dodajemy przyprawy : paprykę ostrą, paprykę słodką, sól (zwykłą), czosnek granulowany, przyprawę do grilla i jarzynkę. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników marynaty.
Przygotowany wcześniej brzuszek wkładamy do miski i zalewamy marynatą. Delikatnie mieszamy, aby marynata pokryła każdy kawałek mięsa. Owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki najlepiej na 24 godziny.
Przed grillowaniem każdy plaster mięsa zawijamy na patyczek.
Po zamarynowaniu boczek grillujemy na rozgrzanym grillu przez około 20 minut, w zależności jaki stopień wypieczenia lubimy.
Justyś, co to jest ten brzuszek? Mam w sobotę grilla i zrobiłabym , ale nie wiem, jaka to część?
OdpowiedzUsuńBrzuszek to surowy boczek :)
Usuń