SPIS TREŚCI

27 listopada 2012

Ciasto Tortowe

Wiele osób była zainteresowana tym ciastem, więc przepis będzie dziś. Było to drugie ciasto upieczone na sobotnie imieniny. Znalazłam je na stronie kulinarne.info pod nazwą ciasto z kremem. Zmieniłam na moim blogu nazwę na Ciasto Tortowe, gdyż wszyscy co je jedli tak właśnie o nim mówili. Myśleli, że to tort, pewnie dlatego, że jest dużo warstw, dużo kremu, dżem, alkohol czyli wszystko to co ma większość tortów. Ciasto jest bardzo smaczne, rozpływa się w ustach. Z oryginalnego przepisu zmieniłam ilość kakao, a mianowicie dodałam więcej do kremu bo lubię jak jest ono bardziej wyczuwalne i od siebie dodałam na wierzch startą białą czekoladę. Ciasto na stole prezentowało się świetnie. I co najważniejsze smakuje tak jak wygląda. Robi się je łatwo i szybko. 





BISZKOPT I :
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodając po łyżce cukru i po 1 żółtku ubijać dalej do rozpuszczenia cukru. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, tak by masa pozostała puszysta. 
Formę ( u mnie 10x30) wyłożyć papierem do pieczenia, spód wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Boki zostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i piec do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Z biszkoptu po ostudzeniu delikatnie zdjąć papier z boków i przekroić na 2 blaty.

BISZKOPT II :
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodając po łyżce cukru i po 1 żółtku ubijać dalej do rozpuszczenia cukru. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i kakao i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, tak by masa pozostała puszysta. 
Formę (taką samą jak przy pierwszym biszkopcie) wyłożyć papierem do pieczenia, spód wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Boki zostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i piec do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Z biszkoptu po ostudzeniu delikatnie zdjąć papier z boków i przekroić na 2 blaty.


KREM :
  • 250 g masła roślinnego
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • sok z połowy cytryny

Do wysokiego garnka wlewamy około 5 cm wody i zagotowujemy. Na garnku stawiamy miskę do której wbijamy jajka i ubijamy je na parze na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce cukru. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masa nie może być ciepła.
Masło ucieramy do puszystości na najwyższych obrotach miksera, a następnie dodajemy po łyżce zimnej masy jajecznej dokładnie dalej ucierając. 
Gotowy krem dzielimy na 2 równe części.
Do pierwszej części kremu dodajemy sok z cytryny i miksujemy do połączenia się składników, a do drugiej kakao i również miksujemy do połączenia się kakao z kremem.


PONCZ :
  • 100 ml wody
  • 1 kieliszek wódki
  • sok z połowy cytryny

Wodę mieszamy z wódką i z sokiem  z cytryny.


DODATKI: 
  • kwaśny dżem
  • 1/4 tabliczki białej czekolady

PRZEŁOŻENIE :

Pierwszy jasny biszkopt kładziemy na spód i polewamy ponczem, następnie smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy 1/2 kremu cytrynowego i przykrywamy kakaowym biszkoptem. Biszkopt polewamy ponczem, wykładamy 1/2 kremu kakowego i przykrywamy drugim jasnym biszkoptem, polewamy ponczem i wykładamy drugą część kremu cytrynowego. Smarujemy dżemem i przykrywamy pozostałym kakaowym biszkoptem, który polewamy resztą ponczu. Na wierzch rozsmarowujemy pozostały krem kakaowy i ścieramy białą czekoladę na tartce o grubych oczkach. 
Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki, aby ciasto się schłodziło.
 Przechowujemy w lodówce.




5 komentarzy:

  1. Patrząc na zdjęcia od razu przypomina mi się ten pyszny smak, chyba muszę powtórzyć wypiek :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś za mało składników :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi żadnego składnika tu nie brakuje, a Tobie Anonimowy czego brak?

      Usuń
  3. Jeszcze dziś mam zamiar go upiec bo wyglada przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i zachęcam do podzielenia się tutaj opinią.

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.