BISZKOPT I :
- 2 duże jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Formę ( u mnie 10x30) wyłożyć papierem do pieczenia, spód wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Boki zostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i piec do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Z biszkoptu po ostudzeniu delikatnie zdjąć papier z boków i przekroić na 2 blaty.
BISZKOPT II :
- 2 duże jajka
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżki mąki
- 1,5 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodając po łyżce cukru i po 1 żółtku ubijać dalej do rozpuszczenia cukru. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i kakao i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, tak by masa pozostała puszysta.
Formę (taką samą jak przy pierwszym biszkopcie) wyłożyć papierem do pieczenia, spód wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Boki zostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i piec do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Z biszkoptu po ostudzeniu delikatnie zdjąć papier z boków i przekroić na 2 blaty.
KREM :
- 250 g masła roślinnego
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 3 łyżki kakao
- sok z połowy cytryny
Do wysokiego garnka wlewamy około 5 cm wody i zagotowujemy. Na garnku stawiamy miskę do której wbijamy jajka i ubijamy je na parze na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce cukru. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masa nie może być ciepła.
Masło ucieramy do puszystości na najwyższych obrotach miksera, a następnie dodajemy po łyżce zimnej masy jajecznej dokładnie dalej ucierając.
Gotowy krem dzielimy na 2 równe części.
Do pierwszej części kremu dodajemy sok z cytryny i miksujemy do połączenia się składników, a do drugiej kakao i również miksujemy do połączenia się kakao z kremem.
PONCZ :
- 100 ml wody
- 1 kieliszek wódki
- sok z połowy cytryny
Wodę mieszamy z wódką i z sokiem z cytryny.
DODATKI:
- kwaśny dżem
- 1/4 tabliczki białej czekolady
PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy jasny biszkopt kładziemy na spód i polewamy ponczem, następnie smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy 1/2 kremu cytrynowego i przykrywamy kakaowym biszkoptem. Biszkopt polewamy ponczem, wykładamy 1/2 kremu kakowego i przykrywamy drugim jasnym biszkoptem, polewamy ponczem i wykładamy drugą część kremu cytrynowego. Smarujemy dżemem i przykrywamy pozostałym kakaowym biszkoptem, który polewamy resztą ponczu. Na wierzch rozsmarowujemy pozostały krem kakaowy i ścieramy białą czekoladę na tartce o grubych oczkach.
Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki, aby ciasto się schłodziło.
Przechowujemy w lodówce.
Patrząc na zdjęcia od razu przypomina mi się ten pyszny smak, chyba muszę powtórzyć wypiek :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCoś za mało składników :(
OdpowiedzUsuńMi żadnego składnika tu nie brakuje, a Tobie Anonimowy czego brak?
UsuńJeszcze dziś mam zamiar go upiec bo wyglada przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam i zachęcam do podzielenia się tutaj opinią.
Usuń