27 listopada 2012

Ciasto Tortowe

Wiele osób była zainteresowana tym ciastem, więc przepis będzie dziś. Było to drugie ciasto upieczone na sobotnie imieniny. Znalazłam je na stronie kulinarne.info pod nazwą ciasto z kremem. Zmieniłam na moim blogu nazwę na Ciasto Tortowe, gdyż wszyscy co je jedli tak właśnie o nim mówili. Myśleli, że to tort, pewnie dlatego, że jest dużo warstw, dużo kremu, dżem, alkohol czyli wszystko to co ma większość tortów. Ciasto jest bardzo smaczne, rozpływa się w ustach. Z oryginalnego przepisu zmieniłam ilość kakao, a mianowicie dodałam więcej do kremu bo lubię jak jest ono bardziej wyczuwalne i od siebie dodałam na wierzch startą białą czekoladę. Ciasto na stole prezentowało się świetnie. I co najważniejsze smakuje tak jak wygląda. Robi się je łatwo i szybko. 





BISZKOPT I :
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodając po łyżce cukru i po 1 żółtku ubijać dalej do rozpuszczenia cukru. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, tak by masa pozostała puszysta. 
Formę ( u mnie 10x30) wyłożyć papierem do pieczenia, spód wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Boki zostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i piec do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Z biszkoptu po ostudzeniu delikatnie zdjąć papier z boków i przekroić na 2 blaty.

BISZKOPT II :
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodając po łyżce cukru i po 1 żółtku ubijać dalej do rozpuszczenia cukru. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i kakao i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, tak by masa pozostała puszysta. 
Formę (taką samą jak przy pierwszym biszkopcie) wyłożyć papierem do pieczenia, spód wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Boki zostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i piec do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Z biszkoptu po ostudzeniu delikatnie zdjąć papier z boków i przekroić na 2 blaty.


KREM :
  • 250 g masła roślinnego
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • sok z połowy cytryny

Do wysokiego garnka wlewamy około 5 cm wody i zagotowujemy. Na garnku stawiamy miskę do której wbijamy jajka i ubijamy je na parze na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce cukru. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masa nie może być ciepła.
Masło ucieramy do puszystości na najwyższych obrotach miksera, a następnie dodajemy po łyżce zimnej masy jajecznej dokładnie dalej ucierając. 
Gotowy krem dzielimy na 2 równe części.
Do pierwszej części kremu dodajemy sok z cytryny i miksujemy do połączenia się składników, a do drugiej kakao i również miksujemy do połączenia się kakao z kremem.


PONCZ :
  • 100 ml wody
  • 1 kieliszek wódki
  • sok z połowy cytryny

Wodę mieszamy z wódką i z sokiem  z cytryny.


DODATKI: 
  • kwaśny dżem
  • 1/4 tabliczki białej czekolady

PRZEŁOŻENIE :

Pierwszy jasny biszkopt kładziemy na spód i polewamy ponczem, następnie smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy 1/2 kremu cytrynowego i przykrywamy kakaowym biszkoptem. Biszkopt polewamy ponczem, wykładamy 1/2 kremu kakowego i przykrywamy drugim jasnym biszkoptem, polewamy ponczem i wykładamy drugą część kremu cytrynowego. Smarujemy dżemem i przykrywamy pozostałym kakaowym biszkoptem, który polewamy resztą ponczu. Na wierzch rozsmarowujemy pozostały krem kakaowy i ścieramy białą czekoladę na tartce o grubych oczkach. 
Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki, aby ciasto się schłodziło.
 Przechowujemy w lodówce.




5 komentarzy:

  1. Patrząc na zdjęcia od razu przypomina mi się ten pyszny smak, chyba muszę powtórzyć wypiek :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś za mało składników :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi żadnego składnika tu nie brakuje, a Tobie Anonimowy czego brak?

      Usuń
  3. Jeszcze dziś mam zamiar go upiec bo wyglada przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i zachęcam do podzielenia się tutaj opinią.

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.