Moja dobra rada, aby najpierw ugotować budyń, żeby spokojnie sobie ostygł.
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy ( u mnie 2 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki tortowej
- 3 budynie czekoladowe bez cukru (małe)
Mąkę, proszek do pieczenia i budynie mieszamy razem a następnie przesiewamy przez sitko do masy, bardzo delikatnie łącząc, aby efekt puszystości pozostał. Formę ( u mnie 32x20) wykładamy papierem do pieczenia, spód smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą, boki zostawiamy suche. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach (u mnie w piecyku gazowym około 45 minut). Ciasto po upieczeniu odstawić do wystudzenia, a następnie zdejmujemy delikatnie papier z boków i przekrajamy na 2 blaty.
KREM:
- 2 budynie waniliowe bez cukru (małe)
- 3 niepełne szklanki mleka
- 1 kostka miękkiego masła roślinnego
- 250 g chałwy waniliowej
Gdy już budyń ostygnie ucieramy masło do puszystości, a następnie ciągle miksując dodajemy dosłownie po 1 łyżce budyniu, dobrze go łącząc z masłem. Chałwę ucieramy pałką lub blenderem i dodajemy po trochu do kremu, cały czas miksując.
PONCZ:
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki wódki
- 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
DEKORACJA:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
PRZEŁOŻENIE:
Na spód ciasta kładziemy jeden blat, polewamy ponczem, następnie wykładamy 2/3 kremu i przykrywamy 2 blatem, który też polewamy ponczem. Następnie na wierzch rozprowadzamy pozostałą 1/3 kremu. Na wierzch ścieramy na tartce o grubych oczkach czekoladę.
Ciasto wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki, aby ładnie stężało.
Przechowywać również w lodówce, by krem od ciepła się zbytnio nie rozpuszczał.
Trochę jak moja wuzetka...
OdpowiedzUsuń