Dziś mam dla Was obiad, który nie wymaga zbytnio wysiłku. Wystarczy torebka mrożonych warzyw, ziemniaki i udka z kurczaka. Ja warzywa kupuję w Lidlu, gdyż bardzo nam smakują, jest ich dużo i nie ma nawalonych w nich ziemniaków. Danie jest proste i na pewno przypadło by do gustu większości studentów, gdyż wystarczy wszystko zmieszać i wstawić do piekarnika. Często najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. Tutaj za jednym pieczeniem mamy dużo warzyw i pyszne mięsko. I co najważniejsze, gdy mamy mało czasu to ten obiad może być dla nas ratunkiem.
2 udka z kurczaka
paczka warzyw mrożonych
6 dużych ziemniaków
sól , pieprz , papryka słodka , papryka ostra
2 łyżki oleju
Udka oczyścić umyć, naciąć w kilku miejscach i wg uznania obsypać solą i paprykami. W foremce wyłożyć rękaw do pieczenia (można użyć naczynia żaroodpornego), wysypać zamrożone warzywa. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić, dodać do warzyw. Posypać solą, pieprzem i paprykami do smaku. Polać olejem i dokładnie wymieszać. Na wierzch ułożyć udka i przykryć wszystko folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzać do maksimum i piec około 60 minut. Jakieś 15 minut przed końcem zdjąć folię, aby udka ładnie się zarumieniły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.