Będąc dzieckiem zawsze smakował mi u znajomych murzynek. Był taki puchaty i wilgotny, ale nigdy nie miałam na niego przepisu. Przeszukałam internet znalazłam coś podobnego, ale po upieczeniu była totalna klęska i wcale nie przypominało tego ze zdjęcia. Postanowiłam iść do źródła ciasta z dzieciństwa. I po tylu latach rozczarowanie lekkie, bo od znajomej się dowiedziałam że to wcale nie był murzynek, a ja jako dziecko tak sobie o nim myślałam. Okazało się to ciasto z kremem kawowym. Przepis spisałam i postanowiłam je natychmiast upiec w całej okazałości. Dodałam od siebie poncz, bo jak to wiadomo musi być u nas ciasto bardzo mokre. Ciasto wyszło dobre, ale jak dla mnie za słodkie i następnym razem je zmodyfikuję do moich smaków. I niestety już nie przypominało mojego murzynka z dzieciństwa, ale może dlatego, że piekłam na dużej blaszce. W mniejszej i bez kremu pewnie wyszło by bardzo wysokie i pulchne. W cieście jest dużo proszku do pieczenia, ale w ogóle go nie czuć . Ciasto dla osób które lubią bardzo słodkie i kremowe wypieki będzie pyszne.
CIASTO :
7 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 masło roślinne
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie dalej ucierając dodawać po 1 jajku i po 1 łyżce cukru. Ucierać na najwyższych obrotach miksera, aż masa zrobi się gładka, puszysta i cukier się rozpuści. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać. Następnie dodawać po łyżce do masy maślano-jajecznej dalej ucierając na najwyższych obrotach miksera. Formę ( u mnie 32x20) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka (w moim gazowym piecyku piekło się około 70 minut). Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy na 3 blaty. KREM :
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
1 i 1/2 kostki masła roślinnego
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki gorącej wody
Jajka ubijamy na gładką i puszystą masę. Mleko zagotowujemy z cukrem w wysokim garnku, następnie dodajemy całą masę jajeczną i miksujemy na najwyższych obrotach około 5 minut, wciąż gotując na średnim gazie (tzn. ustawić taki gaz aby masa nie kipiała). Gotową masę ostudzić. Kawę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy do puszystości, a następnie dodajemy po 1 łyżce zimnej masy jajecznej, wciąż miksując na najwyższych obrotach miksera. Gdy krem jest gładki wlewamy strużką zimną kawę. PONCZ:
1/2 szklanki likieru czekoladowego lub kawowego
1/2 szklanki wody
Do likieru dodajemy wodę i mieszamy. DEKORACJA :
kawa cappuccino do dekoracji
W formie w której piekliśmy ciasto układamy blat ciasta, nasączamy 1/3 szklanki ponczu, wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy drugim blatem, polewamy kolejną 1/3 szklanki ponczu, wykładamy pozostałą 1/2 kremu i przykrywamy ostatnim blatem. Polewamy resztą ponczu i posypujemy (przesiewając przez sitko) kawą cappuccino. Schładzamy w lodówce.
Można jak najbardziej, ja zawsze na blogu staram się podawać konkretny produkt który akurat użyłam stąd masło roślinne. Ze zwykłym masłem na pewno masa będzie bardziej sztywniejsza, a margaryna to już zależy jaką użyjemy, ważne żeby była sprawdzona do ucierania kremów. :-)
Ach, to musiałam zrobić coś źle. Masa trochę przypominała budyń później bardziej piankę, która zaczęła się oddzielać (po ostygnięciu przypominała ubite mleko do kawy).
Mam nadzieje, że ktoś opise w smaku i łatwości
OdpowiedzUsuńten bardzo smacznie wyglądający deser.
Pozdrawiam serdecznie
mieszkanka Gliwic
Wikktoria Tymusziska
Bardzo dobre ciasto. Krem nie jest ciezki od masla jak niektore :) u mnie wszyscy sie zachwycali. Mieszkanka Warszawy Paulina
UsuńPaulina cieszę się że ciasto smakowało.
Usuń1 masło roślinne - czyli ile gram tego masła? 250g?
OdpowiedzUsuńTak 250g. Chodzi tutaj o takie typowe masło roślinne w żółtym opakowaniu ze słonecznikiem.
Usuńa nie można dodać zwykłego masła albo margaryny ?
OdpowiedzUsuńMożna jak najbardziej, ja zawsze na blogu staram się podawać konkretny produkt który akurat użyłam stąd masło roślinne. Ze zwykłym masłem na pewno masa będzie bardziej sztywniejsza, a margaryna to już zależy jaką użyjemy, ważne żeby była sprawdzona do ucierania kremów. :-)
UsuńSuper pycha, udało sie ;) Chociaż myślałam że jeśli wleje jajka do gorącego mleka wyjdzie jajecznica, a tu wyszła fajna puszysta masa do kremu :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ogromnie że ciasto smakowało :) Pozdrawiam
Usuńjak powinna wyglądać masa jajeczna po ugotowaniu?
OdpowiedzUsuńMniej więcej jak budyń :)
UsuńAch, to musiałam zrobić coś źle. Masa trochę przypominała budyń później bardziej piankę, która zaczęła się oddzielać (po ostygnięciu przypominała ubite mleko do kawy).
Usuńa trzeba dodawać ten poncz??
OdpowiedzUsuńWłasna inwencja w każdym przepisie mile widziana
UsuńBardzo fajny szybkie i proste ciasto. Takie są chyba najlepsze :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobrą kawę do ciasta polecam kupić sklep etno, świetny wybór mają.
Pozdrawiam :)