SKŁADNIKI :
- 1 ciasto francuskie
- 50 g sera żółtego
- 2 duże garście rucoli
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100 g boczku chudego
- 1 pomidor
- 1 jajko
- 3/4 szklanki śmietany
- sól, pieprz kolorowy
Na patelni rozpuścić masło. Boczek pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie wrzucić cebulę pokrojoną w piórka i smażyć do zrumienienia. Na końcu włożyć pokrojony drobno czosnek i dosłownie smażyć 1/2 minuty, aby czosnek się nie przypalił.
Zdjąć z ognia i wrzucić odsączoną rucolę. Wszystko wymieszać.
Śmietanę i jajko razem wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem kolorowym.
Formę do tarty wysmarować margaryną.
Z płata ciasta francuskiego wykroić koło średnicy formy i wyłożyć na spód. Lekko docisnąć widelcem. Z reszty ciasta ciąć paski ciut szersze niż boki formy. Następnie oblepić boki. Wszystkie łączenia delikatnie podociskać widelcem. Wystające ciasto z formy zwinąć w rulonik aby powstała obrączka. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać np groch, aby obciążyć spód.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążeniem i wyłożyć farsz, na farsz pokrojone w plastry pomidory, a następnie zalać masą śmietanowo-jajeczną i posypać startym na dużych oczkach żółtym serem.
Piec około 25 minut do ścięcia się masy i zarumienienia boków ciasta. (ja 5 minut przed końcem rozkręcam piecyk na maksymalną temperaturę, aby ładniej się zarumieniło).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.