15 grudnia 2012

Tarta z rucolą na cieście francuskim

Tarty ciąg dalszy. Ta jest opcją dla osób leniwych, którym nie chce się gnieść ciasta, wystarczy gotowe francuskie. Przyprawiona dosyć pikantnie smakuje rewelacyjnie. Łatwa w wykonaniu i smaczna w wyglądzie. Znika w mgnieniu oka. Zrobiłam ją już wcześniej, tylko przepis musiał odleżeć, aż znalazłam czas go napisać. Chrupiące ciasto i wilgotne nadzienie sprawiają, że sięga się po następny kawałek. Rucola z pomidorem komponuje się rewelacyjnie. Patrząc na fotkę, aż bym zjadła ją teraz ponownie. Zapraszam może ktoś się skusi i upiecze.



SKŁADNIKI :
  • 1 ciasto francuskie
  • 50 g sera żółtego
  • 2 duże garście rucoli
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula 
  • 100 g boczku chudego 
  • 1 pomidor
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki śmietany
  • sól, pieprz kolorowy
Rucolę wypłukać i zostawić na sitku do odsączenia.
Na patelni rozpuścić masło. Boczek pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie wrzucić cebulę pokrojoną w piórka i smażyć do zrumienienia. Na końcu włożyć pokrojony drobno czosnek i dosłownie smażyć 1/2 minuty, aby czosnek się nie przypalił. 


 Zdjąć z ognia i wrzucić odsączoną rucolę. Wszystko wymieszać.


Śmietanę i jajko razem wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem kolorowym.
Formę do tarty wysmarować margaryną. 
Z płata ciasta francuskiego wykroić koło średnicy formy i wyłożyć na spód. Lekko docisnąć widelcem. Z reszty ciasta ciąć paski ciut szersze niż boki formy. Następnie oblepić boki. Wszystkie łączenia delikatnie podociskać widelcem. Wystające ciasto z formy zwinąć w rulonik aby powstała obrączka. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać np groch, aby obciążyć spód. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążeniem i wyłożyć farsz, na farsz pokrojone w plastry pomidory, a następnie zalać masą śmietanowo-jajeczną i posypać startym na dużych oczkach żółtym serem. 


Piec około 25 minut do ścięcia się masy i zarumienienia boków ciasta. (ja 5 minut przed końcem rozkręcam piecyk na maksymalną temperaturę, aby ładniej się zarumieniło).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.