SPIS TREŚCI

6 grudnia 2013

Żeberka pieczone na kapuście kiszonej z pieczarkami i pomidorkami

Oto i przepis na obiad, który na pewno ucieszy każdego faceta. Dużo mięska i pyszna aromatyczna kapucha upieczona z pomidorkami, czosnkiem i pieczarkami. My jednego dnia jedliśmy z pure z ziemniaczków posypanego koperkiem, a drugiego z frytkami. Obie wersje bardzo smaczne. Do przygotowana tego dania możemy użyć zarówno żeberek w paskach, jak i tzw kątów. Kapustę najlepiej wybrać średnio kwaśną, ja użyłam mojej tegorocznej.


 SKŁADNIKI :
  • 1,3 kg żeberek
  • przyprawa do mięsa lub żeberek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • papryka słodka mielona
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowca
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 główka czosnku
  • sól, pieprz
Mięso pokroić na kawałki i obsypać obficie przyprawą. Zostawić na minimum 30 minut.
Kapustę opłukać na druszlaku i zostawić do odcieknięcia. 
Duże naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać mąką.
Pieczarki obrać i pokroić na ósemki, cebulę obrać i pokroić w grube półplastry.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Kapustę dobrze odcisnąć i wyłożyć na dno naczynia, posypać papryką i pieprzem. Wyłożyć liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim mięso z obu stron na złoty kolor. Mięso ułożyć na kapuście.
Na patelni roztopić masło i wrzucić cebulkę, podsmażyć chwilkę i następnie wrzucić pieczarki, dusić przez 5 minut, na końcu doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na żeberka. 
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, czosnek obrać, podzielić na ząbki i wyłożyć na przemian z pomidorkami na pieczarkach.
Tak przygotowane danie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 90 - 120 minut pod przykryciem, aż mięso będzie bardzo miękkie.


Podawać np z ziemniaczkami, równie smaczne w połączeniu z frytkami.



5 komentarzy:

  1. Danie super. Ja na pierwsza warstwe kapusty dałem lekko ugotowany ryż.Dopiero wyłozyłem pieczarki i żęberka oraz podsmażoną cebule.Całosc zalałem bulionem grzybowym.Było Super.Polecam i życze smacznego

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie pyszne, choć trochę przepiekłam pieczarki. Podałam z zapiekanymi ziemniaczkami. Dzisiaj modyfikuję - zamiast żeberek - karkówka. Zobaczymy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z karkówką będzie równie smaczne :) I cieszę się, że smakowało :)

      Usuń
  3. Pyszne i smakowało wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.