Oto i przepis na obiad, który na pewno ucieszy każdego faceta. Dużo mięska i pyszna aromatyczna kapucha upieczona z pomidorkami, czosnkiem i pieczarkami. My jednego dnia jedliśmy z pure z ziemniaczków posypanego koperkiem, a drugiego z frytkami. Obie wersje bardzo smaczne. Do przygotowana tego dania możemy użyć zarówno żeberek w paskach, jak i tzw kątów. Kapustę najlepiej wybrać średnio kwaśną, ja użyłam mojej tegorocznej.
SKŁADNIKI :
- 1,3 kg żeberek
- przyprawa do mięsa lub żeberek
- 2 łyżki oleju
- 1 kg kapusty kiszonej
- papryka słodka mielona
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- 1/2 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 główka czosnku
- sól, pieprz
Kapustę opłukać na druszlaku i zostawić do odcieknięcia.
Duże naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać mąką.
Pieczarki obrać i pokroić na ósemki, cebulę obrać i pokroić w grube półplastry.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Kapustę dobrze odcisnąć i wyłożyć na dno naczynia, posypać papryką i pieprzem. Wyłożyć liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim mięso z obu stron na złoty kolor. Mięso ułożyć na kapuście.
Na patelni roztopić masło i wrzucić cebulkę, podsmażyć chwilkę i następnie wrzucić pieczarki, dusić przez 5 minut, na końcu doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na żeberka.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, czosnek obrać, podzielić na ząbki i wyłożyć na przemian z pomidorkami na pieczarkach.
Tak przygotowane danie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 90 - 120 minut pod przykryciem, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Podawać np z ziemniaczkami, równie smaczne w połączeniu z frytkami.
Danie super. Ja na pierwsza warstwe kapusty dałem lekko ugotowany ryż.Dopiero wyłozyłem pieczarki i żęberka oraz podsmażoną cebule.Całosc zalałem bulionem grzybowym.Było Super.Polecam i życze smacznego
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. Pozdrawiam :-)
UsuńDanie pyszne, choć trochę przepiekłam pieczarki. Podałam z zapiekanymi ziemniaczkami. Dzisiaj modyfikuję - zamiast żeberek - karkówka. Zobaczymy.
OdpowiedzUsuńMyślę, że z karkówką będzie równie smaczne :) I cieszę się, że smakowało :)
UsuńPyszne i smakowało wszystkim :)
OdpowiedzUsuń