Dzięki sklepowi redcoon.pl mam okazję testować blachę do ciasta z pokrywą renomowanej firmy Zenker. Ma ona wymiary 29 x 42 cm i jest pokryta powłoką non-stick. Dodatkowym atutem tej blaszki jest pokrywa wykonana z grubego plastiku z wygodnymi rączkami, umożliwiającymi przenoszenie.
W owej blaszce możemy przechowywać ciasto bez obaw, że np w lodówce przejdzie zapachami innego jedzenia. Blaszka jest również idealna do transportu. Ja upiekłam w niej taką oto pizzę :
Po sylwestrze zostało mi surowego ciasta na pizzę
(przepis tutaj), więc wyścieliłam blaszkę papierem do pieczenia, wyłożyłam na niego ciasto, posmarowałam sosem pomidorowym i ułożyłam składniki (ogórek kiszony, salami, ogórek świeży, ser pleśniowy i ser Gouda). Tak przygotowaną pizzę nakryłam pokrywą , zamknęłam szczelnie blaszkę i z braku miejsca w lodówce wystawiłam na noc na balkon, bo to najchłodniejsze miejsce.
Rano wyjęłam pizzę z balkonu i odstawiłam w kuchni na czas rozgrzewania się piekarnika do 220 stopni.
Następnie delikatnie nożem poprzecinałam ją jeszcze surową na porcję i następnie upiekłam na złoty kolor.
Blaszka spełniła swoje funkcje doskonale i przy okazji przekonałam się, że surowemu ciastu na pizzę nic się nie dzieje i spokojnie można je przechować w chłodnym miejscu do dnia następnego. Więc jeśli planujemy gości z powodzeniem możemy zrobić surową pizzę wcześniej i np w takiej oto blaszce przechować do odpowiedniego momentu.
Upieczona pizza równie dobrze przechowywała się w tej blaszce. Jeszcze atutem jest to, że możemy w tej blaszce taką surową pizzę spokojnie przetransportować w gości, również owinięta w folię aluminiową już upieczona pizza w tym wielofunkcyjnym pojemniku zachowa nam ciepło na czas transportu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.