SPIS TREŚCI

24 lutego 2014

Karczek zapiekany z cebulką, pieczarkami i porem

Nasz niedzielny obiad, pyszny i jednonaczyniowy. Jolanta pokazał nam przepis na schab w tej wersji, ja zmieniłam na karczek, bo akurat miałam ładny kawałek. Upieczone mięsko idealnie się kroi, jest delikatne i mięciutkie. Ziemniaczki przepyszne, aromatyczne od rozmarynu i  sosu wytworzonego z pieczonego karczku. Polecam na rodzinny obiad, jak i także jako ciepłe danie dla gości. Wystarczy tylko po upieczeniu wyłożyć na duży talerz, poprzecinać kawałki mięsa do końca i obok wysypać ziemniaczki, lub podać poprzecinane w naczyniu w którym się piekło z łopatką do wyjmowania porcji.


SKŁADNIKI :
  • 1 kg karkówki wieprzowej w kawałku
  • przyprawa do mięs typu Delikat
  • pieprz
  • papryka słodka
  • słoiczek musztardy Djon
  • 2 średnie cebule
  • 5 duże pieczarki
  • biała część pora
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • ziemniaki (ilość wg potrzeby)
  • kilka łodyżek rozmarynu
  • chili grubo zmielone
Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie przekroić na plastry o grubości około 1 - 1,5 cm, ale nie przecinać do samego końca, mają nam wyjść takie jakby kieszonki. Każdy plaster mięsa obsypujemy z obu stron przyprawą do mięs, pieprzem i papryką słodką. Następnie smarujemy obficie musztardą. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.


W międzyczasie cebule i pora pokroić na plastry około 1/2 cm, a pieczarki na plastry o grubości około 1 cm. Warzywa delikatnie posolić i odstawić na bok.
Ziemniaki obrać i pokroić na ósemki. Posypać solą i pieprzem, wlać olej i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy zamarynowany karczek i w każdej z kieszonek układamy cebulę, pieczarki, por (mi w każdą kieszonkę mieściły się 2 plastry cebuli, 3 plastry pieczarek, 3 plasterki pora). Dookoła mięsa wykładamy ziemniaki. W kilka miejsc między ziemniaki wbijamy łodyżki rozmarynu i wierzch mięsa posypujemy grubo zmielonym chili.


Naczynie z potrawą przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy przez 90 minut, następnie odkrywamy i dopiekamy jeszcze około 20 - 30  minut, aż mięso będzie bardzo mięciutkie i ziemniaczki zarumienione.
Podawać gorące wykładając na talerze ziemniaki i krojąc po plastrze mięsa z warzywami.

1 komentarz:

  1. Ale tu smacznie! Oczywiście wpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do siebie :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.