Nasz niedzielny obiad, pyszny i jednonaczyniowy. Jolanta pokazał nam przepis na schab w tej wersji, ja zmieniłam na karczek, bo akurat miałam ładny kawałek. Upieczone mięsko idealnie się kroi, jest delikatne i mięciutkie. Ziemniaczki przepyszne, aromatyczne od rozmarynu i sosu wytworzonego z pieczonego karczku. Polecam na rodzinny obiad, jak i także jako ciepłe danie dla gości. Wystarczy tylko po upieczeniu wyłożyć na duży talerz, poprzecinać kawałki mięsa do końca i obok wysypać ziemniaczki, lub podać poprzecinane w naczyniu w którym się piekło z łopatką do wyjmowania porcji.
SKŁADNIKI :
- 1 kg karkówki wieprzowej w kawałku
- przyprawa do mięs typu Delikat
- pieprz
- papryka słodka
- słoiczek musztardy Djon
- 2 średnie cebule
- 5 duże pieczarki
- biała część pora
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- ziemniaki (ilość wg potrzeby)
- kilka łodyżek rozmarynu
- chili grubo zmielone
W międzyczasie cebule i pora pokroić na plastry około 1/2 cm, a pieczarki na plastry o grubości około 1 cm. Warzywa delikatnie posolić i odstawić na bok.
Ziemniaki obrać i pokroić na ósemki. Posypać solą i pieprzem, wlać olej i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy zamarynowany karczek i w każdej z kieszonek układamy cebulę, pieczarki, por (mi w każdą kieszonkę mieściły się 2 plastry cebuli, 3 plastry pieczarek, 3 plasterki pora). Dookoła mięsa wykładamy ziemniaki. W kilka miejsc między ziemniaki wbijamy łodyżki rozmarynu i wierzch mięsa posypujemy grubo zmielonym chili.
Naczynie z potrawą przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy przez 90 minut, następnie odkrywamy i dopiekamy jeszcze około 20 - 30 minut, aż mięso będzie bardzo mięciutkie i ziemniaczki zarumienione.
Podawać gorące wykładając na talerze ziemniaki i krojąc po plastrze mięsa z warzywami.
Ale tu smacznie! Oczywiście wpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do siebie :)))
OdpowiedzUsuń