Przepis z książki "Kuchnia Polska - domowe wypieki". Chlebek jest tak pyszny, że w przeciągu dwóch dni piekłam go już dwa razy. Rośnie bardzo duży, w środku bardzo puszysty, zwarty, trochę podobny do bułki. Zachowuje świeżość na dzień następny. Nie kruszy się. Jest bardzo niebezpieczny, bo niestety znika jeszcze ciepły, trudno mu się oprzeć. I co najważniejsze dzieci, którym ciężko dogodzić domowym pieczywem, w tym się zakochali.
ROZCZYN :
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki
- 250 ml ciepłej wody
Do miseczki wkruszyć drożdże, posypać cukrem i wlać około 50 ml wody. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży, dodać mąkę, znów wymieszać, wlać resztę wody i wymieszać ostatni raz. Odstawić na bok na około 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
CIASTO WŁAŚCIWE :
- rozczyn
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, masło i sól. Wyrabiać przez około 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, będzie odchodziło od miski. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągu miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią w celu odgazowania i formujemy bochenek. układamy na papierze do pieczenia lub macie silikonowej wysypanej mąką, przykrywa ściereczką i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągu miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
DODATKI :
- 2 łyżki mleka
- 1 żółtko
- 3 łyżki mleka
Na 10 minut przed końcem rośnięcia chleba piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W miseczce żółtko mieszamy z mlekiem. Wyrośnięty chleb nacinamy ostrym nożem i za pomocą pędzelka smarujemy mieszanką żółtka z mlekiem. Następnie posypujemy obficie makiem. Gorący piekarnik spryskujemy zimną wodą i wkładamy blaszkę z chlebem. Pieczemy chlebek przez około 40-50 minut., po 30 minutach pieczenia piekarnik ponownie spryskujemy zimną wodą. Upieczony chleb postukany od spodu wyda głuchy odgłos. Gorący chleb wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
alez piekny :-)
OdpowiedzUsuńnie mam dostepu do swiezych jesli dam suche to prosze mi powiedziec ile mam dac z gory dziekuje marzena :-)
OdpowiedzUsuńWitam drożdży suchych należy zawsze dać o połowę mniej, więc 10 gram i wtedy nie robimy rozczynu tylko od razu zagniatamy ciasto łącząc składniki na rozczyn i ciasto podstawowe. Pozdrawiam :)
UsuńJeżeli dajesz suche to z reguły daje się o połowe mniej czyli jak dajesz 16 g świeżych to w przypadku suchych dajesz 7 g i w większości to jest reguła :) Pozdrawiam Marta :)
UsuńBooooski! Fantastyczny! Dodany do ulubionych :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Mafka
Cieszę się :)
UsuńPiękny i udany wypiek :) !
OdpowiedzUsuńGenialny przepis! Dodałam do ulubionych i na pewno spróbuję go zrobić z mąki orkiszowej. Pozdrawiam i zapraszam do mnie na "degustację" http://prostoiswojsko.blogspot.com/2014/06/chleb-zwyky-orkiszowy.html
OdpowiedzUsuń