Bardzo smaczne słodko-kwaśne ogórki z aromatem świeżej zieleniny. Smak lekko selerowy. Przepis zaczerpnięty z bloga Garnek rzymski.
SKŁADNIKI :
- 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych
- gałązki natki pietruszki
- gałązki naci selera
- liście pora
- cebula
- marchew
- ziele angielskie
- koper świeży
Po tym czasie wodę wylewamy i przygotowujemy słoiki. Do każdego wyparzonego słoika wkładamy po 2 gałązki natki pietruszki, 1 gałązkę naci selera, liść pora, plaster cebuli, 5 plastrów marchwi, 2 ziarna ziela angielskiego i gałązkę koperku . Następnie układamy jak najściślej ogórki.
Gotujemy zalewę.
ZALEWA :
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżki soli
Kiedy słoiczki już ostygną, wkładamy do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na gazie i gotujemy do momentu pojawienia się bąbelków. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiczki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.