9 września 2014

Ogórki konserwowe po grecku

Bardzo smaczne słodko-kwaśne ogórki z aromatem świeżej zieleniny. Smak lekko selerowy. Przepis zaczerpnięty z bloga Garnek rzymski.


SKŁADNIKI :
  • 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych
  • gałązki natki pietruszki
  • gałązki naci selera
  • liście pora
  • cebula
  • marchew
  • ziele angielskie
  • koper świeży
Ogórki myjemy i zalewamy w dużej misce lodowatą wodą, zostawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie wodę wylewamy i przygotowujemy słoiki. Do każdego wyparzonego słoika wkładamy po 2 gałązki natki pietruszki, 1 gałązkę naci selera, liść pora, plaster cebuli, 5 plastrów marchwi, 2 ziarna ziela angielskiego i gałązkę koperku . Następnie układamy jak najściślej ogórki.
Gotujemy zalewę.


ZALEWA :
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
Wszystkie składniki zalewy wkładamy (wlewamy) do garnka i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i zalewamy od razu gorącą zalewą słoiki z ogórkami, zakręcamy i odwracamy do góry nogami czyli stawiamy na dekielkach.
Kiedy słoiczki już ostygną, wkładamy do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na gazie i gotujemy do momentu pojawienia się bąbelków. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiczki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.