SPIS TREŚCI

27 lutego 2015

Sałatka z owocami morza i sosem czosnkowo-pietruszkowym

Na blogu znajduje już się sałatka z krewetkami i serem feta w sosie piwnym. Dziś bardziej bogatszy przepis w owoce morza i z uniwersalnymi warzywami. Smakuje wyśmienicie zarówno na kolację, na imprezy czy grilla. 


SKŁADNIKI :
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 długi ogórek zielony
  • 1 mała czerwona cebula
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie mieszanki owoców morza
  • 1 opakowanie krewetek koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
Krewetki i mieszankę owoców morza rozmrozić na druszlaku, następnie osuszyć i skropić sokiem z limonki. Czosnek obrać pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek, podsmażyć około 30 sekund i dorzucić mieszankę owoców morza wraz z krewetkami. Posolić, popieprzyć i często mieszając dusić przez nie więcej niż 5 minut. Wyłożyć na ręcznik papierowy do obcieknięcia i wystudzenia.
Sałatę lodową drzemy na mniejsze kawałki i wrzucamy na dno miski. Paprykę oczyszczamy kroimy w paseczki i układamy na sałacie. Ogórek obieramy, kroimy na ćwiartkę po długości, a następnie na grubsze plastry, wrzucamy na paprykę. Cebulę kroimy na piórka i układamy na ogórku. Pomidorki przekrawamy na połówki i kładziemy na cebulkę.


Na pomidorki wykładamy ostudzone owoce morza wraz z czosnkiem i przygotowujemy sos czosnkowo-pietruszkowy.


SOS CZOSNKOWO-PIETRUSZKOWY :
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Do słoika wlewamy olej, dodajemy majonez i jogurt naturalny. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do słoika. Czosnek obieramy i ścieramy na drobniutkiej tartce lub przeciskamy przez praskę do czosnku i również dodajemy do słoika. Słoik zakręcamy i energicznie nim potrząsamy, aby wszystko dobrze się zmieszało. Na koniec doprawiamy pikantnie solą i pieprzem.
Tak przygotowanym sosem polewamy całą sałatkę, delikatnie można wykałaczką lub widelcem poruszyć po bokach, aby sos przeszedł dalej. Przygotowujemy posypkę z pestek z dyni.


POSYPKA DYNIOWA :
  • 6 łyżek stołowych pestek dyni
  • szczypta soli
Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i wsypujemy na nią pestki dyni, delikatnie solimy i cały czas mieszając prażymy przez chwilkę na złoty kolor. Trzeba uważać by ich nie przypalić, pestki szybko będą gotowe.


Uprażonymi pestkami posypujemy wierzch sałatki najlepiej od razu przed podaniem na stół, gdyż wtedy pestki będą chrupiące. Później będą miękły, ale sałatka dalej będzie smaczna. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.