Na blogu znajduje już się sałatka z krewetkami i serem feta w sosie piwnym. Dziś bardziej bogatszy przepis w owoce morza i z uniwersalnymi warzywami. Smakuje wyśmienicie zarówno na kolację, na imprezy czy grilla.
SKŁADNIKI :
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 mała papryka czerwona
- 1 długi ogórek zielony
- 1 mała czerwona cebula
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie mieszanki owoców morza
- 1 opakowanie krewetek koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy limonki
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Sałatę lodową drzemy na mniejsze kawałki i wrzucamy na dno miski. Paprykę oczyszczamy kroimy w paseczki i układamy na sałacie. Ogórek obieramy, kroimy na ćwiartkę po długości, a następnie na grubsze plastry, wrzucamy na paprykę. Cebulę kroimy na piórka i układamy na ogórku. Pomidorki przekrawamy na połówki i kładziemy na cebulkę.
Na pomidorki wykładamy ostudzone owoce morza wraz z czosnkiem i przygotowujemy sos czosnkowo-pietruszkowy.
SOS CZOSNKOWO-PIETRUSZKOWY :
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Tak przygotowanym sosem polewamy całą sałatkę, delikatnie można wykałaczką lub widelcem poruszyć po bokach, aby sos przeszedł dalej. Przygotowujemy posypkę z pestek z dyni.
POSYPKA DYNIOWA :
- 6 łyżek stołowych pestek dyni
- szczypta soli
Uprażonymi pestkami posypujemy wierzch sałatki najlepiej od razu przed podaniem na stół, gdyż wtedy pestki będą chrupiące. Później będą miękły, ale sałatka dalej będzie smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.