26 lutego 2015

Bąki w kefirze

Mój wujek czasem daje nam świeżo złowione rybki. Często są to tzw bąki czyli malutkie karasie srebrzyste. I przyznam, że nam bardzo smakują, a zwłaszcza najprostsza wersja czyli zamarynowane w kefirze i natce pietruszki. Bączki te są chrupiące i delikatne w smaku.


SKŁADNIKI :
  • świeże bąki ( małe karasie srebrzyste)
  • duży pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • kefir
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna
Ryby oczyścić i usunąć łuski. Dobrze umyć, położyć na druszlak na 15 minut, aby woda obciekła. Następnie wrzucamy rybki do miski. Natkę pietruszki siekamy na duże części i wsypujemy do ryb, posypujemy obficie solą i pieprzem i mieszamy. Na koniec zalewamy taką ilością kefiru, aby ryby były w całości nim pokryte. Szczelnie zamykamy i wstawiamy w zimne miejsce najlepiej na całą noc (minimum 12 godzin).


Po tym czasie kefir odlewamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Na talerzyk wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej każdą rybkę. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron. 
Najlepiej smakują prosto z patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.