Ciasto od pizzy jest tak elastyczne, że możemy zrobić z niego różne kształty. Wcześniej już było opublikowane Słoneczko, a dziś kolei na Kwiatek z płatkami z piersi kurczaka.
CIASTO (na dwa słoneczka) :
- 500 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłego mleka
- 125 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży
WSAD (wg upodobań własnych) :
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1 podwójny filet z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- salami w plasterkach
- oregano
- pomidory suszone w płatkach
- sos pomidorowy
- ser żółty
- sól, pieprz
Pieczarki obieramy i ścieramy na tartce o dużych oczkach, cebulkę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę, podsmażamy przez chwilkę i dorzucamy pieczarki, posypujemy solą i pieprzem i dusimy, aż cały płyn odparuje.
Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki i obsypujemy przyprawą do kurczaka.
Ser żółty ścieramy na tartce o drobnych oczkach.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Na zdjęciach poniżej pokazana jest wersja pieczona w blaszce do pizzy i wersja bez blaszki, w zależności jak nam wygodniej.
Najpierw rozwałkowujemy na kształt koła jedną część pizzy. I albo wkładamy do blaszki albo układamy na papierze do pieczenia. Połowę piersi z kurczaka układamy w kształt koła zostawiając na brzegu margines wolnego ciasta, taki aby spokojnie zawinął mięso. Zawijamy ten margines zakrywając pierś, następnie przekrawamy w miarę równych odstępach ciasto z piersią. Teraz wywijamy każdy rozcięty kawałek z mięsem na bok, aby było widać pierś (patrz na zdjęcia niżej). Jak już mamy całość wywiniętą, smarujemy ciasto sosem pomidorowym i posypujemy oregano. Na środek na sos wykładamy połowę pieczarek, następnie połowę salami. Po wierzchu posypujemy wg uznania serem żółtym i ewentualnie posypujemy suszonymi pomidorami.
Wkładamy tak przygotowaną pizzę do nagrzanego piekarnika na najwyższy poziom i pieczemy przez około 20 minut, aż spód pizzy i góra będą rumiane, a mięso przepieczone.
Z drugim kawałkiem ciasta i składnikami postępujemy tak samo jak z pierwszym.
Wersja bez blaszki :
Wersja z blaszką :
Podawać najlepiej z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.