Przepis na tę Chałkę wyczytałam w wygranej kiedyś na jednym blogu książce Kuchnia Polska - Domowe Wypieki. Moim wymysłem był mus z truskawek. Polecam Wam taki wypiek, idealny jeszcze ciepły do szklanki z mlekiem. Poniżej na zdjęciach pokazuje krok po kroku jak zlepić warkocz chałki z 6 elementów, bo z opisu może być ciężko się połapać.
CIASTO :
- 450 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Masło rozpuścić i zostawić do przestudzenia.
Pozostałą mąkę przesiać do miski,wymieszać z pozostałym cukrem, solą. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn, jedno jajko, wodę i masło. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Odstawić w misce przykryte ściereczką w ciepłe, bez przeciągów miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.
W międzyczasie przygotować mus truskawkowo-miętowy.
MUS TRUSKAWKOWO-MIĘTOWY :
- 200 g truskawek
- listki z 2 gałązek mięty
- cukier
Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką dzielimy na 6 jednakowych kawałków. Każdy kawałek kolejno formujemy w rulon i rozpłaszczamy (można też rozwałkować). Na rozpłaszczony kawałek nakładamy musu truskawkowo-miętowego i zlepiamy dokładnie lub zwijamy ponownie w rulon. Z wszystkimi 6 kawałkami postępujemy tak samo.
Przystępujemy do zaplecenia chałki. Najlepiej robić to na stolnicy i później delikatnie przenieść.
- Wszystkie ruloniki zlepiamy na górze ze sobą.
- Rozdzielamy sobie ruloniki na dwie części, czyli 3 kolejne po prawej i 3 kolejne po lewej stronie.
- Zewnętrzny z lewej strony przeplatamy do środka, tak by leżał przed pierwszym z prawej strony
- Teraz zewnętrzny z prawej strony przeplatamy do środka na ten co wcześniej przepletliśmy, tak by po lewej stronie znów były 3 ruloniki
- Znów zewnętrzny z lewej strony przeplatamy do środka, tak by po prawej stronie były 4 ruloniki
- I znów zewnętrzny z prawej strony przeplatamy do środka, tak by po lewej stronie były 3 ruloniki
- Czynności z powyższych punktów powtarzamy, aż zapleciemy całe ciasto.
- Na końcu zlepić wszystkie ruloniki razem, tak jak w punkcie 1 i podwinąć pod spód.
Blaszkę z chałką przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym, bez przeciągu miejscu na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Wyrośniętą chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i wg uznania posypujemy sezamem, makiem, kruszonką lub zostawiamy bez niczego.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.