27 czerwca 2016

Chałka z musem truskawkowo-miętowym

Przepis na tę Chałkę wyczytałam w wygranej kiedyś na jednym blogu książce Kuchnia Polska - Domowe Wypieki. Moim wymysłem był mus z truskawek. Polecam Wam taki wypiek, idealny jeszcze ciepły do szklanki z mlekiem. Poniżej na zdjęciach pokazuje krok po kroku jak zlepić warkocz chałki z 6 elementów, bo z opisu może być ciężko się połapać.


CIASTO :
  • 450 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka 
  • 100 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Do garnuszka wkruszyć drożdże, dodać mleko, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, aż rozczyn wyrośnie.

Masło rozpuścić i zostawić do przestudzenia.
Pozostałą mąkę przesiać do miski,wymieszać z pozostałym cukrem, solą. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn, jedno jajko, wodę i masło. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Odstawić w misce przykryte ściereczką w ciepłe, bez przeciągów miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.

W międzyczasie przygotować mus truskawkowo-miętowy.

MUS TRUSKAWKOWO-MIĘTOWY :
  • 200 g truskawek
  • listki z 2 gałązek mięty
  • cukier 
 Truskawki oczyścić z szypułek, dodać miętę i zblendować. Doprawić cukrem do smaku. 

Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką dzielimy na 6 jednakowych kawałków. Każdy kawałek kolejno formujemy w rulon i rozpłaszczamy (można też rozwałkować). Na rozpłaszczony kawałek nakładamy musu truskawkowo-miętowego i zlepiamy dokładnie lub zwijamy ponownie w rulon. Z wszystkimi 6 kawałkami postępujemy tak samo.


Przystępujemy do zaplecenia chałki. Najlepiej robić to  na stolnicy i później delikatnie przenieść.
  1. Wszystkie ruloniki zlepiamy na górze ze sobą.
  2. Rozdzielamy sobie ruloniki na dwie części, czyli 3 kolejne po prawej i 3 kolejne po lewej stronie.
  3. Zewnętrzny z lewej strony przeplatamy do środka, tak by leżał przed pierwszym z prawej strony
  4. Teraz zewnętrzny z prawej strony przeplatamy do środka na ten co wcześniej przepletliśmy, tak by po lewej stronie znów były 3 ruloniki
  5. Znów zewnętrzny z lewej strony przeplatamy do środka, tak by po prawej stronie były 4 ruloniki
  6. I znów zewnętrzny z prawej strony przeplatamy do środka, tak by po lewej stronie były 3 ruloniki
  7. Czynności z powyższych punktów powtarzamy, aż zapleciemy całe ciasto.
  8. Na końcu zlepić wszystkie ruloniki razem, tak jak w punkcie 1 i podwinąć pod spód.


Blaszkę z chałką przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym, bez przeciągu miejscu na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Wyrośniętą chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i wg uznania posypujemy sezamem, makiem, kruszonką lub zostawiamy bez niczego.


Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.