SPIS TREŚCI

30 listopada 2015

Sałatka gyros z chipsami, jajkiem i marchewką

Sałatka inna niż wszystkie, gdyż znajdziemy w niej chipsy. Nowość na naszym stole, ale smaczna. Ważne jest, aby chipsy na górę były wysypane tuż przed podaniem na stół, bo inaczej szybko zmiękną i sałatka straci na atrakcyjności. Będzie nadal smaczna, ale jednak chrupiące chipsy dodają jej dodatkowego uroku. Przepis zaczerpnięty stąd, z pewnymi zmianami.


SKŁADNIKI :
  • 5 jajek

27 listopada 2015

Krokodyl ogórkowy z koreczkami

Jak zaskoczyć gości? Oczywiście, że potworem na stole. Możemy go ubrać w dowolną kompozycję koreczków. Moje krokodylki stworzyłam z mężem. Tak tak mam nowego dużego pomocnika, który ostatnio piecze ciasta i udziela się w kuchni. Oba krokodyle właśnie wyciął duży pomocnik, a ja je ozdabiałam. Pomysł jak zwykle podpatrzony u Broni. Jak wykonać śliwki owinięte w boczku, dowiecie się w jednym z kolejnych postów.


SKŁADNIKI :
  • długi zielony ogórek wężowy

26 listopada 2015

Cytrynki z miodem i rumem

Na jesienne i zimowe wieczory takie słoiczki będą jak znalazł. Cytrynki z miodem i rumem idealnie skomponują się z herbatą jak i wodą, można też dodać do drinka. Ciekawostka jest taka, że słodkie wcale nie są mimo cukru i miodu . Składniki są orientacyjne, bo to zależy od słoika. Możemy zrobić sobie tylko z jednej cytrynki, jak i tak jak ja z kilograma.


SKŁADNIKI :
  • cytryny

Muffinki z truskawkami

W kilku słowach muffinki te można opisać, że są szybkie, pyszne i bardzo wilgotne. Wystarczy wymieszać składniki i upiec. Dzieci zjadały jeszcze ciepłe z mlekiem.


SKŁADNIKI :
  •  2 jajka

Pierogi z płuckami

Od kilku lat miałam w planach zrobić pierogi z płuckami. W dzisiejszych czasach płuca to prawdziwy rarytas, ciężko je kupić. W Łodzi na ryneczku są w ofercie tylko jednego zakładu mięsnego, ale udało mi się też je kupić w markecie. Mama mi mówiła, że jak była dzieckiem to płuca dość często jedli, bo był to produkt tani, a wiadomo że czasy były inne. Pierogi z płuckami robiłam i jadłam pierwszy raz. Same płuca mi nie smakowały, ale doprawiony farsz wyjadałam łyżką. Farsz zrobiłam pod moje smaki, ale smakowały wszystkim. Z podanych składników wyszło około 32 sztuki i to nauczka na przyszłość, żeby robić z większej porcji, bo zniknęły szybciej niż je robiłam.


FARSZ :
  • 400 g płucek wieprzowych

Jajka faszerowane pieczarkami

Proste, ładnie się prezentują i przy tym bardzo smaczne jajeczka z farszem pieczarkowym. Idealna przystawka na imprezę.


SKŁADNIKI :
  • 6 jajek

25 listopada 2015

Ciasto Słonecznikowiec

Słonecznikowiec to ciasto jedno z tych bardziej pracochłonnych, ale wartych zrobienia. Krem z chrupiącym słonecznikiem skradł podniebienia domowników. Ciasto jest bardzo słodkie, a zarazem kremowe, rozpływa się w ustach. Przygotowując to ciasto bazowałam na dwóch przepisach, jeden z bloga Moje Pasje, a drugi z bloga Moje Wypieki, plus inwencja własna.


CIASTO :
  • 6 jajek

Szparagi zielone otulone szynką z jajkiem sadzonym

Szparagi kochamy pod każdą postacią. W sezonie nie może zabraknąć ich u nas w domu. Dziś wersja idealna jako dodatek do ziemniaczków, ale również możemy ją podać jako przystawkę.


SKŁADNIKI : 
  • pęczek zielonych szparagów (500 g)

Sałatka "Ananas"

Pyszna sałatka, o bardzo atrakcyjnym wyglądzie Ananasa. Gościła już na moim stole kilka razy. Przepis pochodzi z bloga Broni. Składniki idealnie się komponują smakowo.


SKŁADNIKI :
  • 3 nieduże ziemniaki

24 listopada 2015

Placuszki bananowe

Bardzo szybkie i proste placuszki. W środku wilgotne i delikatne, o intensywnym smaku bananów. Dzieci je uwielbiają. Do placuszków tych używamy przestojałych bananów, takich już z czarną skórką. Cukru nie dodajemy, gdyż same w sobie od bananów są słodkie.


SKŁADNIKI :
  • 2 bardzo dojrzałe banany

1 listopada 2015

Tort Bus "Mercedes"

Kolejny tort niespodzianka z ubiegłego roku. Starałam się odzwierciedlić mini autobusik, którym codziennie jako kierowca jeździł mój brat. W dużym stopniu udało się to zrobić, podobał się wszystkim gościom.


Do przygotowania takiego busa potrzebne będą:
  • duży prostokątny biszkopt  

Ketchup warzywny

W tym roku dobra znajoma namówiła mnie na ketchup wielowarzywny. Konsystencją wiele nie odbiega od sklepowego, smak za to zupełnie inny, ale pyszny. Dziś już żałuje, że zrobiłam go tylko z jednej porcji, bo prawie go nie ma. Idealnie smakuje z kiełbaską i na kanapki. Przepis na niego pochodzi stąd, ja nie dodałam goździków, bo nie przepadam za nimi i bałam się, że będą za bardzo wyczuwalne, za to dałam czosnek i paprykę mieloną. W przyszłym sezonie, na pewno zrobię więcej jego zapasów.


SKŁADNIKI (waga warzyw po obraniu) :
  • 2 kg mięsistych, podłużnych pomidorów