SPIS TREŚCI

30 stycznia 2015

Pączusie z serka homogenizowanego

Jest karnawał, niedługo tłusty czwartek i ostatki. Nie macie czasu na pączki drożdżowe to alternatywą mogą być pączusie na serku homogenizowanym. Przepis znalazłam u Doroty. Do pączusiów możemy użyć zwykłego serka homogenizowanego po 150 g lub tak jak ja owocowego po 130 g pudełeczko. Pączusie te są mało słodkie, ale posypane cukrem w sam raz.


SKŁADNIKI :
  • 2 małe serki homogenizowane (użyłam Danio z brzoskwiniami 130g)

Sałatka brokułowa z kurczakiem, jajkami i pomidorkami

Kolejna smaczna sałatka z brokułem. Nie wiem jak Wy, ale my brokułom nie umiemy się oprzeć bez względu na to pod jaką są postacią.


SKŁADNIKI :
  • 1 średni brokuł lub paczka mrożonego

29 stycznia 2015

Roladki z szynki z masą jajeczną w galarecie

Brakuje Wam jeszcze pomysłów jak zaskoczyć gości? Oto bardzo smaczna i ciesząca oczy przystawka. Zwykła szynka nafaszerowana masą z jajek i zalana galaretą. Oczywiście dekorację możecie zrobić wg własnych upodobań.


SKŁADNIKI :
  • 200 g wąskiej szynki konserwowej w plasterkach

28 stycznia 2015

Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i pianką kokosową

Ciasto upieczone w okresie jesiennym dość długo czekało na swój czas. Było pyszne, słodkie z nutą kokosa i przełamującymi tę słodycz śliwkami. Inspirację zaczerpnęłam z bloga Smaczny kąsek, modyfikując oryginalny przepis.


CIASTO :
  • 500 g mąki pszennej

Paszteciki drożdżowe z mięsem

Jesienno-zimowe przyjęcia u nas w domu nie mogą obejść się bez rozgrzewającego czerwonego barszczyku. Do towarzystwa jemu zawsze są krokiety i paszteciki. Chrupiące, kruche, drożdżowe ciasto z mięskiem znika ekspresowo.


FARSZ :
  • 250 g chudego mięsa wieprzowego np z łopatki lub szynki

Jajka faszerowane z łososiem

Jajka pod jaką postacią by nie były zawsze znikają u nas ze stołu. Wersja z łososiem to ulubiona mojej córeczki, ona pochłania wszystko co ma w sobie wędzonego łososia. Należy uważać przy przyprawianiu z solą, gdyż łosoś wędzony przeważnie jest już słony.


SKŁADNIKI :
  • 6 jajek

27 stycznia 2015

Sałatka pieczarkowa z zupkami chińskimi

Bardzo smaczna sałatka pieczarkowa z zupkami chińskimi. Wiem, że zupki chińskie uznawane są przez wielu za truciznę, ale my je uwielbiamy. Jeśli znudziła Wam się zwykła pieczarkowa polecam spróbować tę wersję.


SKŁADNIKI :
  • 500 g pieczarek

26 stycznia 2015

Placki ziemniaczano-cukiniowo-dyniowe

Jeśli znudziły się Wam zwykłe placki ziemniaczane, albo chcecie przemycić dzieciom inne warzywa proponuje tę wersję. Bardzo delikatne, chrupiące placuszki o łagodnym smaku. Mój niejadek wcina, aż uszy mu się trzęsą.


SKŁADNIKI :
  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)

23 stycznia 2015

Sałatka z rukolą, kurczakiem i sosem słodko-ostrym

Uwielbiamy rukolę i dość często u nas gości. Jedna z naszych ulubionych sałatek z nią to właśnie ta ze świeżymi warzywami, kurczakiem, słodkim ananasem i ostrym sosem. Sos ten dostaniecie w małych dyskontach jak i dużych sklepach w dziale z kuchnią orientalną.


SKŁADNIKI :
  • 2 garście rukoli

Ciasteczka śmietankowo-maślane

Dzieci poszły do przedszkola i co za tym idzie doszły dodatkowe obowiązki jak np pieczenie smakołyków na różne przedszkolne uroczystości. Pierwszymi ciasteczkami, które wspólnie z pomocnikami upiekliśmy były te delikatne śmietankowo-maślane. Robi się je ekspresowo, z ciastem pracuje się idealnie i co najciekawsze smakują i listkują się jak ciastka francuskie. Przepis znalazłam u Doroty. Ciasteczka te mają jeden minus, a mianowicie zdecydowanie za szybko znikają. U nas w domu  w ciągu tygodnia piekliśmy je 3 razy. Ciasteczka przechowujemy najlepiej w blaszanym pudełeczku szczelnie zamknięte.


CIASTO :
  • 250 g zimnego masła

22 stycznia 2015

Por smażony w panierce

Na pewno każdy z nas pamięta z dzieciństwa coś co robiły nasze mamy i lubiliśmy się tym zajadać. U mnie takim smakołykiem były smażone pory. W smaku są one słodkie i bardzo łagodne, trudno się oprzeć, żeby nie zjeść kolejnego kawałka. Pory te zarówno możemy podać do obiadu, jak i jako przekąskę na imprezie.


SKŁADNIKI :
  • 4 długie pory

16 stycznia 2015

Roladki z tortilli z twarożkiem, szynką, ogórkiem zielonym, sałatą i serkiem topionym

Kolejna przystawka z serii smacznie, zdrowo, kolorowo. Roladki o słodkawym posmaku przełamane bardzo pikantnym ketchupem. Jeśli nie mam dostępu do diabelskiego ketchupu to do zwykłego pikantnego można do smaku dosypać odrobinkę chili. Roladki idealnie sprawdzają się na rodzinną imprezę jak i jako przekąska np do meczu przy piwie.


SKŁADNIKI :
  • 2 placki tortilli pomidorowej (może też być inna)

15 stycznia 2015

Dufinki

Czyż nie wyglądają jak malutkie pączusie?  Może i tak, ale jednak to wytrawny dodatek do obiadu. Dzieci uwielbiają dufinki czyli masę ziemniaczaną  obtoczoną w bułce tartej i usmażoną na głębokim oleju. W środku mięciutkie, a z zewnątrz chrupiące. Idealne do pieczonego kurczaka, ale również jako przekąska. Dufinki to świetny sposób na ziemniaki pozostałe np z wczorajszego obiadu.


SKŁADNIKI :
  • 500 g ugotowanych w osolonej wodzie zimnych ziemniaków

Muffinki bananowe z kefirem

Po długiej przerwie związanej z kłopotami ze zdrowiem blog powoli będzie powracał do swojej poprzedniej kondycji. Cieszę się, że mimo wszystko czytelników przybyło i wiem, że są osoby które czekają na nowe przepisy. Na początek na osłodę bardzo mięciutkie i wilgotne muffinki z bananami. Proste i szybkie w przygotowaniu. Do ich wykonania spokojnie można użyć bardzo dojrzałe banany z ciemną skórką na które nie mamy pomysłu na wykorzystanie. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje kucharzenie.


SKŁADNIKI SUCHE :
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej