23 stycznia 2015

Ciasteczka śmietankowo-maślane

Dzieci poszły do przedszkola i co za tym idzie doszły dodatkowe obowiązki jak np pieczenie smakołyków na różne przedszkolne uroczystości. Pierwszymi ciasteczkami, które wspólnie z pomocnikami upiekliśmy były te delikatne śmietankowo-maślane. Robi się je ekspresowo, z ciastem pracuje się idealnie i co najciekawsze smakują i listkują się jak ciastka francuskie. Przepis znalazłam u Doroty. Ciasteczka te mają jeden minus, a mianowicie zdecydowanie za szybko znikają. U nas w domu  w ciągu tygodnia piekliśmy je 3 razy. Ciasteczka przechowujemy najlepiej w blaszanym pudełeczku szczelnie zamknięte.


CIASTO :
  • 250 g zimnego masła
  • 280 g mąki pszennej
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18 %
  • 1 żółtko
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Masło kroimy w drobną kostkę, dodajemy śmietanę, żółtko i mąkę. Zagniatamy szybko zwarte ciasto. Stolnicę podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1/2 centymetra. Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka o różnych kształtach.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy po kilkanaście ciasteczek w niewielkich odstępach od siebie.

WIERZCH :
  • 1 białko
  • cukier kryształ
Białko rozbełtać w miseczce. Do drugiej miseczki wsypać cukier. Każde ciasteczko za pomocą pędzelka posmarować białkiem i posypać cukrem.


Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut na złoty kolor.


Ciasteczka szybko znikają jeszcze ciepłe, ale przestudzone też są idealne.


2 komentarze:

  1. ZARAZ TEŻ ZROBIĘ DLA SWOICH WNUCZĄT

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam ciasteczka są pyszne.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.