23 stycznia 2015

Sałatka z rukolą, kurczakiem i sosem słodko-ostrym

Uwielbiamy rukolę i dość często u nas gości. Jedna z naszych ulubionych sałatek z nią to właśnie ta ze świeżymi warzywami, kurczakiem, słodkim ananasem i ostrym sosem. Sos ten dostaniecie w małych dyskontach jak i dużych sklepach w dziale z kuchnią orientalną.


SKŁADNIKI :
  • 2 garście rukoli
  • 1/2 długiego ogórka zielonego
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 puszki ananasa z zalewy
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
  • łyżeczka oleju
  • sos słodko-ostry chili 
Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Smarujemy go olejem i posypujemy odrobiną soli, pieprzu i ostrej papryki, słodką papryką posypujemy obficie. Tak przygotowany filet zawijamy szczelnie w papier do pieczenia i odkładamy na czas przygotowania reszty składników.
Do dużej salaterki wsypujemy rukolę. 
Ogórek obieramy i kroimy na pół lub na 4 części po długości, a następnie w pół centymetrowe plastry. Wykładamy na rukolę.
Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, wykładamy na ogórki.
Ananasa kroimy na kawałki podobne jak ogórka i wsypujemy na pomidory. Delikatnie palcami mieszamy ogórka, pomidory i ananasa starając się by rukola pozostała na spodzie miski.
Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) i kładziemy na nią przygotowany filet z kurczaka w papierze do pieczenia (nie wyjmujemy z papieru). Smażymy około 5 minut z jednej strony , przekręcamy i smażymy kolejne 5 minut z drugiej strony. Usmażonego fileta wyjmujemy na deskę i zostawiamy około 5 minut, aby odpoczął, po czym kroimy na plastry i układamy na sałatce. Po wierzchu posypujemy kukurydzą i na koniec wg uznania (my lubimy obficie) polewamy sosem słodko-ostrym chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.