26 stycznia 2015

Placki ziemniaczano-cukiniowo-dyniowe

Jeśli znudziły się Wam zwykłe placki ziemniaczane, albo chcecie przemycić dzieciom inne warzywa proponuje tę wersję. Bardzo delikatne, chrupiące placuszki o łagodnym smaku. Mój niejadek wcina, aż uszy mu się trzęsą.


SKŁADNIKI :
  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 250 g cukinii (waga bez skóry i miąższu)
  • 250 g dyni (waga bez skóry i pestek) 
  • jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • olej do smażenia
Ziemniaki, cukinie i dynię ścieramy tartce jarzynowej o małych oczkach. Odciskamy nadmiar zgromadzonego płynu. Dodajemy jajko, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą.
Na patelni rozgrzewamy na początek około 3 łyżki oleju i nakładamy po trochu ciasta warzywnego tworząc nie za grube placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor, po czym wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odciekł nadmiar tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.