Nie tak dawno na blogu gościł przepis na karkówkę zapieczoną z pieczarkami i cebulą w zalewie. Dziś troszkę inna propozycja, a mianowicie z ogórkami konserwowymi w ketchupie. Mięsko równie smaczne jak poprzednie, idealne na zwykły obiad, jak i na przyjecie gości. Przepis kiedyś znaleziony w gazecie.
SKŁADNIKI :
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1 duży słoik ogórków konserwowych
- 4 duże cebule
- 1 ketchup pikantny
- przyprawa do mięsa np Delikat (u mnie lidlowska)
- masło do wysmarowania naczynia (1/2 łyżki)
Ogórki i cebule pokroić na plastry o grubości 1/2 cm.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Naczynie żaroodporne do zapiekania wysmarować delikatnie masłem. Na dnie ułożyć jedną warstwę zamarynowanego mięsa, następnie warstwę cebuli i warstwę ogórków. I znów mięso, cebula i ogórki, aż do skończenia składników. Resztę ketchupu z miseczki przekładamy na ostatnią warstwę ogórków i lekko ugniatamy. Przykrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 60 minut, aż mięso będzie miękkie (najlepiej sprawdzać widelcem, gdyż czas pieczenia zależy od grubości mięsa).
Karkówka idealnie smakuje z kaszą jak i ziemniaczkami, jest też doskonałym daniem dla gości.
Aż ślinka cieknie! Wypróbuję ten przepis w przyszły weekend!
OdpowiedzUsuńP.s. Masz rewelacyjne przepisy :)
Polecam karkóweczkę, pracy nie dużo, a smak super. I cieszę się, że podobają Ci się moje przepisy. pozdrawiam :)
UsuńBardzo fajne mało pracy i jest pysznie masz bardzo fajne przepisy!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za fajny przepis. Goście byli zachwyceni. Przepis wchodzi na stałe do mojego menu.:)
OdpowiedzUsuńCzy do tego przepisu można dodac pieczarki?
OdpowiedzUsuńJak dla mnie cebula i ogórki tutaj wystarczają. Oczywiście można dodać pieczarki, ale myślę, że są zbędne. Karczek z pieczarkami jest w drugim wpisie.
UsuńDziękuję za podpowiedz.:)
Usuń