29 stycznia 2014

Lekka Pianka

Jeśli zostanie Wam nadmiar białek np. po pączkach lub ajerkoniaku to propozycją na ich wykorzystanie może być oto taka lekka pianka. Znalazłam ją tutaj, zmieniłam nazwę, gdyż ptasiego mleczka w ogóle w smaku to nie przypomina. Jest to delikatna pianka, która rozpływa się w ustach i dłoniach. Schłodzona idealna na letnie dni, polecam również choć jedną porcję osobom na diecie odchudzającej. Trochę słodyczy w życiu nie zaszkodzi.


BISZKOPT :
  • 3 jajka
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 6 płaskich łyżek mąki pszennej tortowej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku dalej ubijając, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mąkę przesiać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, robiłam to na najniższych obrotach miksera.
Spód blaszki ( u mnie 24x24) wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować margaryną i wysypać mąką. Boki zostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka (około 20 minut).


DODATKOWO :
  • mały słoiczek dżemu malinowego
 Ostudzony biszkopt zostawiamy w blaszce, w której go piekliśmy i smarujemy cienką warstwą dżemu.

PIANKA :
  •  9 białek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 różne galaretki ( u mnie brzoskwiniowa, agrestowa i malinowa)
Każdą galaretkę osobno rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody i odstawić do momentu aż zaczną tężeć. Kiedy galaretki już powoli gęstnieją, ale są jeszcze płynne ubijamy kolejno w osobnych naczyniach po 3 białka ze szczyptą soli i łyżką cukru pudru i do każdej ubitej piany wlewamy po jednej galaretce i szybko miksujemy. Każdą gotową piankę po kolei wykładamy na biszkopt. 
Przygotować polewę.

POLEWA :
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1/2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżki margaryny
Na parze robimy polewę tzn. w małym garnku na dnie gotujemy wodę na wolnym ogniu, na garnek stawiamy szklaną miseczkę (tak by nie dotykała wody) do której wrzucamy czekoladę, mleko i masło,  mieszamy, aż dokładnie wszystko się roztopi i połączy na gładką polewę.
Przygotowane ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i odstawiamy w chłodne miejsce.



4 komentarze:

  1. Cudne ma kolory, wygląda tak leciutko i delikatnie... Taki letni deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne ciacho,swietny pomysł na wykorzystanie białek:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.