30 stycznia 2014

Sałatka z czarną soczewicą

Szybka i zdrowa sałatka, doskonale się sprawdzi na śniadanie, kolację, ale także jako dodatek np do grilla. Jest łatwa, smaczna i przygotowuje się ją ekspresowo. Małe czarne ziarenka soczewicy idealnie się komponują w takich sałatkach.


SKŁADNIKI :
  • 1 długi ogórek zielony
  • 2 duże pomidory
  • pęczek szczypiorku
  • 150 g sera Feta
  • 1/2 szklanki czarnej soczewicy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz
Soczewice ugotować wg wytycznych na opakowaniu, następnie odcedzić i ostudzić.
Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, z pomidorów wykrawamy miękki miąższ z ziarenkami i odkładamy, bo nie będzie nam potrzebny, resztę kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Fetę kroimy w średnią kostkę. Jogurt naturalny dokładnie rozmieszać z majonezem.
Wszystkie składniki sałatki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać, na końcu doprawić do smaku pieprzem, soli już nie używałam, gdyż feta ma jej jak dla mnie wystarczająco dużo.
Sałatka najlepsza jest świeża, gdyż jak będzie dłużej stała to świeże warzywa mogą puszczać wodę.


1 komentarz:

  1. Takiej sałatki nigdy nie jadłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.