29 stycznia 2014

Schab gotowany w 10 minut w czerwonym winie

W Boże Narodzenie zajadaliśmy się pysznym schabem gotowanym w winie, tylko całkowicie o tym zapomniałam. Był już na blogu wcześniej podobny wyrób, ale gotowany w samym majonezie. Schabik wychodzi soczysty pod warunkiem, że za długo go nie przetrzymamy na gazie. Lekko różowy kolor i ziołowy aromat kuszą gości, zwłaszcza że wędlinka bez zbędnych konserwantów.


SKŁADNIKI :
  • 1 kg wąskiego schabu
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 łyżki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 100 ml wina czerwonego półsłodkiego
Do garnka wkładamy  majonez, musztardę i dolewamy szklankę wody i wino. Za pomocą rózgi dokładnie rozprowadzamy majonez i musztardę w wodzie i winie, następnie dolewamy pozostałą wodę. Wsypujemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie, pieprz ziarnisty i wrzucamy czosnek. Mieszamy i wkładamy umyty schab. 


Na niewielkim ogniu wszystko zagotowujemy i od momentu kiedy tylko zacznie płyn pyrkać trzymamy na gazie jeszcze dosłownie 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i leżakowania na minimum 6 godzin. Ja zostawiłam na całą noc.  Po tym czasie garnek ponownie stawiamy na gazie, zagotowujemy i od momentu kiedy zacznie pyrkać trzymamy na gazie jeszcze 5 minut.


I tak jak poprzednio zdejmujemy garnek z ognia, nakrywamy pokrywką i odstawiamy na kolejne minimum 6 godzin, aby ostygł całkowicie. Gotowy schab przechowujemy w lodówce.

2 komentarze:

  1. wszystko super, ale w sprawie leksykalnej: mięsko, które nie było wędzone - nie jest wędliną!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak dla mnie to prawdziwa wędlinka, a oto i definicja wędlinki : wędlina, przetwór mięsny gotowy do spożycia (trwały lub nietrwały), zwykle wędzony i peklowany, z przyprawami i niekiedy dodatkami; w osłonkach lub bez; do w. zalicza się wędzonki, kiełbasy i in. wyroby wędliniarskie. A więc jednak Anonim nie wprowadzaj w błąd !

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.