Na pewno każdy z nas pamięta z dzieciństwa coś co robiły nasze mamy i lubiliśmy się tym zajadać. U mnie takim smakołykiem były smażone pory. W smaku są one słodkie i bardzo łagodne, trudno się oprzeć, żeby nie zjeść kolejnego kawałka. Pory te zarówno możemy podać do obiadu, jak i jako przekąskę na imprezie.
SKŁADNIKI :
- 4 długie pory
- około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- łyżka jarzynki
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- mąka pszenna do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
W jedną miseczkę wbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy widelcem. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę i mąkę w proporcjach pół na pół czyli np na początek 5 łyżek mąki i 5 łyżek bułki tartej, jak braknie to dosypujemy więcej. Mąkę z bułką należy wymieszać ze sobą.
Na patelni rozgrzewamy olej, mniej więcej tyle co do smażenia kotletów.
Każdą część pora maczamy w jajku z mlekiem i następnie obtaczamy w bułce z mąką. Smażymy jak schabowe z każdej strony na złoty kolor, następnie wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu.
Idealnie smakują gorące jak i przestudzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.