16 stycznia 2015

Roladki z tortilli z twarożkiem, szynką, ogórkiem zielonym, sałatą i serkiem topionym

Kolejna przystawka z serii smacznie, zdrowo, kolorowo. Roladki o słodkawym posmaku przełamane bardzo pikantnym ketchupem. Jeśli nie mam dostępu do diabelskiego ketchupu to do zwykłego pikantnego można do smaku dosypać odrobinkę chili. Roladki idealnie sprawdzają się na rodzinną imprezę jak i jako przekąska np do meczu przy piwie.


SKŁADNIKI :
  • 2 placki tortilli pomidorowej (może też być inna)
  • 4 plasterki szynki
  • 2 liście sałaty masłowej lub lodowej
  • serek twarogowy z suszonymi pomidorami
  • 2 łyżeczki ketchupu diabelskiego
  • 1 ogórek zielony 
  • 4 plasterki serka topionego
  • 6 pomidorków koktajlowych 
  • listki selera naciowego
 Na desce kładziemy placek tortilli, smarujemy go obficie serkiem twarogowym z suszonymi pomidorami i na środek kładziemy 2 plastry szynki . Na szynce układamy plastry cienko pokrojonego ogórka i przykrywamy liściem sałaty, sałatę smarujemy łyżeczką ketchupu, następnie układamy na środek 2 plasterki serka topionego. Tak przygotowany placek zwijamy w roladkę, następnie ściśle owijamy go folią spożywczą. Z drugim plackiem postępujemy tak samo jak z pierwszym. 


Zwinięte roladki wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Po tym czasie odwijamy z folii i kroimy każdą roladkę na 6 części, czyli razem wychodzi nam 12. Na małe wykałaczki nabijamy na środek po połowie pomidorka koktajlowego i do dekoracji na górę listek selera naciowego. Następnie tak przygotowane wykałaczki wbijamy w każdą małą roladkę.  
 

2 komentarze:

  1. bardzo ciekawy przepis! niedługo spróbuję na pewno! pozdrawiam serdecznie i dziękuję :) Kasia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.