Tą oto babkę upiekłam, gdyż miałam takie wyzwanie. Mianowicie ciocia chciała, abym znalazła dobry przepis na babkę cytrynową. Nie pamiętam jak ona powinna smakować, gdyż jadłam taką tylko w dzieciństwie jak babcia od święta upiekła. Przeszperałam dużo starych gazet i zeszytów i z kilku różnych przepisów akurat wybrałam ten. Wyszła jak dla nas pyszna, czuć dużo cytryny, a lukier dodaje kwaskowatości. Bardzo trafne połączenie. I uwierzcie, że musi być dobra, bo mąż który nie lubi suchego ciasta zjadł prawie całą sam. Warta jest upieczenia, polecam ją z czystym sumieniem.
CIASTO:
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła extra
- 2 cytryny
Mikserem ucieramy jajka dodając po łyżce cukru do momentu, aż masa będzie gładka i granulki cukru nie będą wyczuwalne. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki, a następnie dalej ucierając masę jajeczną dodawać po łyżce przesianej mieszanki. Kiedy masa jest gładka wciąż ucierając wlewamy strużką zimne masło.
Cytryny dokładnie myjemy. Do utartej masy ścieramy na tartce skórkę z obu cytryn, a następnie wyciskamy z nich sok i ucierając masę mikserem, wlewamy strużką sok. Miksujemy do połączenia się składników.
Formę od babki smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, następnie wylewamy do niej utartą masę.
Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55 minut do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku do przestudzenia.
Ostudzoną babkę wyjmujemy z foremki i polewamy lukrem cytrynowym.
LUKIER:
- sok z jednej cytryny
- 2-3 łyżki wody
- cukier puder
Właśnie upiekłam tę babeczkę i jest przeprze pyszna!!Ważne dla mnie jest to, że przepis jest bardzo prosty-lubię takie.Dziękuję Xenia
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. Pozdrawiam
Usuń