9 września 2013

Kruche ciasto z gruszkami i budyniem, oblane czekoladą z chili

W sobotę myślałam co by za ciasto upiec z gruszkami, i tak na bazie przepisu na szarlotkę tatrzańską wymyśliłam sobie takie cudo, wzbogacone o budyń i pikantną polewę. Czekolada z chili nadaje charakter ciastu. Połączenie wyszło bardzo trafne, wszystkim smakowało. Zachęcam do upieczenia tego jesiennego smakołyku, mięciutki kruche ciasto, słodkie aromatyczne gruszki i delikatny budyń rozpływają się w ustach, chili łagodzi słodycz. Na moim stole na pewno jeszcze nie raz to ciasto zagości. I powiem Wam, że jak nie mam ochoty ostatnio w ogóle na ciasta to tego zjadłam sama pół blachy, po prostu nie mogłam się powstrzymać przed wzięciem kolejnego kawałka.

Ps. Do gruszek użyłam mieszanki przypraw Kamisa, nie jest to żadna reklama, tylko sam cynamon do gruszek mi nie pasował a w młynku tym jest połączenie goździków, cynamonu, kardamonu, mięty i skórki cytrynowej.


CIASTO :
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnej margaryny
  • 90 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej śmietany kwaśnej
  • 2 duże żółtka (z lodówki)
Blachę o wymiarach 32x20 cm wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy tłuszczem i obsypujemy delikatnie bułką tartą.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy ze sobą. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę i siekamy wszystko razem do uzyskania kruszonki. Dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy szybko zwarte ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3.
Większym kawałkiem ciasta oblepiamy dno i boki (do 2/3 wysokości) blaszki.
Pozostały mniejszy kawałek owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
Ciasto które mamy wyłożone w blaszce nakłuwamy dość gęsto widelcem i wstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie gotujemy budyń, aby ostygł.


BUDYŃ :
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 875 ml mleka
W garnku zagotowujemy 750 ml mleka, w pozostałym mleku (125 ml) rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier. Na wrzące mleko wlać przygotowaną mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować, aż masa będzie gęsta i na jej powierzchni będą tworzyć się bąbelki. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, tak by ściśle przylegała do budyniu i odstawić do wystygnięcia.


WKŁADKA OWOCOWA :
  • 2 kg twardych gruszek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy do dań słodkich Kamis
Gruszki obrać, pokroić w plastry grubości około 2 mm, obsypać cukrem pudrem i przyprawą do dań słodkich. Delikatnie wymieszać, aby owoce obtoczyły się w cukrze i przyprawie.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Na schłodzone ciasto w foremce wykładamy gruszki, na nich rozprowadzamy ostudzony budyń i na sam wierzch za pomocą tartki o grubych oczkach ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ciasto przez około 70-80 minut, do zezłoceni się górnego ciasta.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.


POLEWA :
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 czubate łyżeczki margaryny
  • nieduża szczypta chili
Na parze robimy polewę tzn. w garnku zagotowujemy odrobinę wody, na garnek kładziemy miseczkę (najlepiej metalową, ale może też być szklana), wkładamy do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i margarynę. Od czasu do czasu mieszać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Na koniec wsypać chili i dokładnie przemieszać.

Wystudzone ciasto niedbale polać gorącą polewą, odstawić do zastygnięcia.


1 komentarz:

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.