30 listopada 2012

Udka z warzywami

Dziś mam dla Was obiad, który nie wymaga zbytnio wysiłku. Wystarczy torebka mrożonych warzyw, ziemniaki i udka z kurczaka. Ja warzywa kupuję w Lidlu, gdyż bardzo nam smakują, jest ich dużo i nie ma nawalonych w nich ziemniaków. Danie jest proste i na pewno przypadło by do gustu większości studentów, gdyż wystarczy wszystko zmieszać i wstawić do piekarnika. Często najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. Tutaj za jednym pieczeniem mamy dużo warzyw i pyszne mięsko. I co najważniejsze, gdy mamy mało czasu to ten obiad może być dla nas ratunkiem.






  • 2 udka z kurczaka
  • paczka warzyw mrożonych
  • 6 dużych ziemniaków
  • sól , pieprz , papryka słodka , papryka ostra
  • 2 łyżki oleju






Udka oczyścić umyć, naciąć w kilku miejscach i wg uznania obsypać solą i paprykami.
W foremce wyłożyć rękaw do pieczenia (można użyć naczynia żaroodpornego), wysypać zamrożone warzywa. 
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić, dodać do warzyw. Posypać solą, pieprzem i paprykami do smaku. Polać olejem i dokładnie wymieszać.
Na wierzch ułożyć udka i przykryć wszystko folią aluminiową.  



Piekarnik rozgrzać do maksimum i piec około 60 minut. Jakieś 15 minut przed końcem zdjąć folię, aby udka ładnie się zarumieniły. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.