13 stycznia 2013

Sernik jagodowy z rosą

Dziś sernik jagodowy. Szczerze bałam się co z niego będzie, bo jest mojego autorstwa. I byłam mile zaskoczona bo wyszedł pyszny i rozszedł się w ciągu kilku godzin, że nawet nie zdążył dobrze odpocząć. Zdjęcia były robione na ciepło, więc jakość ich jest średnia. Moje problemy z piecykiem dały o sobie znać, gdyż masa biała za mało się ścięła i po wylaniu masy z jagodami ta pierwsza poszła na boki. Przy dobrze grzejącym piekarniku powinien być widoczny dobrze biało-fioletowy sernik. U mnie w niektórych miejscach niestety biała część w ogóle zginęła. Ale to już kiedyś pisałam, że akurat mój piekarnik do pieczenia sernika potrzebuje zużyć dwa razy więcej czasu niż innych. W przepisie jest podany czas dla prawidłowo piekącego piekarnika. 



SYROP JAGODOWY:
  • 325 g jagód leśnych mrożonych
  • 3 łyżki cukru 
Jagody podgrzewamy w garnku z cukrem do momentu, aż zrobi się gesty syrop (około 15 minut). Miksujemy blenderem i odstawiamy do wystudzenia.


CIASTO:
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 170 g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka (białka odkładamy do lodówki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, żółtka i margarynę pokrojoną w kostkę. Wyrabiamy szybko ciasto tak by połączyły się tylko wszystkie składniki, bo ciasto kruche długo gniecione stanie się twarde. Może lepić nam się do rąk, ale pomijamy to i nie dosypujemy dodatkowej mąki. 

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Spód oblepiamy ciastem, przebijamy w kilku miejscach widelcem i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

MASA SEROWA:
  • 550 g twarogu półtłustego
  • 500 g sera mascarpone
  • 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 5 jajek (całych)
  • 1 szklanka cukru 
Twaróg zmielić 3-krotnie, następnie dodać do niego ser mascarpone i zmiksować razem. Do sera wsypać cukier i wbijać po jednym całym jajku, wciąż miksując na gładką masę. Do masy dodać budyń w proszku. Ponownie wszystko zmiksować. Masę podzielić na 2 części. Jedną część wylać na podpieczony spód i piec przez 20 minut, aż wierzch się zetnie. Do drugiej części dodać zimny syrop jagodowy. I dobrze wymieszać. W momencie gdy pierwsza część jest już podpieczona wylewamy na nią masę jagodową i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

BEZA:
  • 2 białka (pozostałe od ciasta)
  • 1/3 szklanki cukru drobnego
Po upływie około 45 minutach  pieczenia sernika z masą jagodową ubijamy białka ze szczyptą soli, dodając po troszku cukier na sztywną pianę. 
Sernik wyjmujemy na chwilę z piekarnika i wykładamy na niego pianę z białek. Wykałaczką na pianie robimy rowki. Wkładamy blaszkę z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 15 minut, aż piana się zarumieni, ale nie może się zrobić beza, gdyż rosa nie wyjdzie. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim sernik, aby przestygł. Z każdą kolejną godziną na pianie powinno się pojawiać coraz to więcej kropek rosy. 
Sernik najlepiej upiec dzień wcześniej i dać mu spokojnie ostygnąć i odpocząć.

 

2 komentarze:

  1. świetne ciasto wygląda tak, że aż ślinka cieknie i teraz mam ochotę na jagody:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.