8 maja 2013

Krewetki z koperkiem w czerwonym winie

Moje ulubione owoce morza czyli krewetki. Mogłabym z mężem zjadać je tonami. Nasze ulubione są w cieście, albo duszone. Zawsze widziałam przepisy z natką pietruszki, ale z jej braku użyłam mrożonego koperku i wyszło pyszne. Krewetki jędrne i aromatyczne. Danie idealne na romantyczną kolację we dwoje lub jako przystawka na przyjęcie.



SKŁADNIKI :
  • 250 g krewetek królewskich
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka świeżego koperku lub 1 łyżka mrożonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml czerwonego wina półsłodkiego
  • sól, pieprz
Krewetki czyścimy, po delikatnym rozcięciu na górnej części wyjmujemy z nich żyłki, zostawiamy ogonki. Układamy na talerzu i skrapiamy cytryną. Odstawiamy na 30 minut.
Na patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem oliwy z oliwek. Z przygotowanych krewetek odlewamy płyn i wrzucamy je na patelnię, dorzucamy całe ząbki czosnku razem z łupinką (nie obieramy go). Delikatnie solimy i pieprzymy do smaku. Podsmażamy na średnim ogniu około 2 minut, następnie wlewamy wino i dodajemy posiekany drobno koperek. Dusimy na średnim ogniu, aż wino prawie całkowicie się zredukuje (około 5 minut).

Krewetki świetnie smakują z grzankami lub paluszkami z ciasta francuskiego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.