Moje ulubione owoce morza czyli krewetki. Mogłabym z mężem zjadać je tonami. Nasze ulubione są w cieście, albo duszone. Zawsze widziałam przepisy z natką pietruszki, ale z jej braku użyłam mrożonego koperku i wyszło pyszne. Krewetki jędrne i aromatyczne. Danie idealne na romantyczną kolację we dwoje lub jako przystawka na przyjęcie.
SKŁADNIKI :
- 250 g krewetek królewskich
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 pęczka świeżego koperku lub 1 łyżka mrożonego
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml czerwonego wina półsłodkiego
- sól, pieprz
Na patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem oliwy z oliwek. Z przygotowanych krewetek odlewamy płyn i wrzucamy je na patelnię, dorzucamy całe ząbki czosnku razem z łupinką (nie obieramy go). Delikatnie solimy i pieprzymy do smaku. Podsmażamy na średnim ogniu około 2 minut, następnie wlewamy wino i dodajemy posiekany drobno koperek. Dusimy na średnim ogniu, aż wino prawie całkowicie się zredukuje (około 5 minut).
Krewetki świetnie smakują z grzankami lub paluszkami z ciasta francuskiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.