8 maja 2013

Zupa szczawiowa

Przyszła wreszcie wiosna, zrobiło się zielono, więc pora na pyszną zupę szczawiową, która od zawsze latem gości w naszym domu. Kwaskowy posmak idealnie sprawdza się w upały. Oczywiście nasza jest z polnego szczawiu, który pomagały mi zbierać moi pomocnicy. Szczaw zbieramy w miejscach z dala od dróg i spalin, najlepiej na jakiejś wiejskiej łące.


SKŁADNIKI :
  • 200 g mięsa wieprzowego np z łopatki
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 dużej pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • 4 średnie ziemniaki
  • 250 g szczawiu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 l wody
  • 10 ziaren pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
Do garnka wkładamy mięso,wsypujemy łyżkę soli i zalewamy wodą. Stawiamy na średnim gazie. Dorzucamy liście laurowe, ziela angielskie i ziarna pieprzu. 
Marchewkę obieramy i kroimy w  półplasterki.
Seler, pietruszkę i ziemniaki również obieramy i kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa wraz z całą obraną cebulą wrzucamy do garnka i gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
Szczaw dokładnie płuczemy. Młody zostawiamy z ogonkami, ze starego bierzemy same listki. Siekamy go w paseczki.
Kiedy warzywa w zupie są już miękkie na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony szczaw i skrapiamy sokiem z cytryny. Dusimy mieszając około 2 minut. Tak przygotowany szczaw przekładamy do zupy i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie do szklanki wlewamy około 100 ml gorącej zupy i rozprowadzamy w niej jogurt i przelewamy znów do garnka. Doprawiamy teraz do smaku pieprzem i solą.
Kiedy zupa jest już ugotowana do miseczki wbijamy jajka i widelcem je rozkłócamy. Strużką wlewamy do gorącej zupy , cały czas mieszając, aby z jajka ścinały się jakby kluseczki.
Zupę podawać z pokrojonymi jajkami ugotowanymi na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.