W tym roku po raz pierwszy mieliśmy przyjemność spróbować jajek marynowanych. Pomysł i przepis na te poniżej zobaczyłam u Ewy. Gościły one u nas na święta Wielkanocne w towarzystwie drugiego różowego eksperymentu, ale na niego przepis będzie osobno. Zaletą tych jajek, jest to, że można je długo przechowywać (nawet 5 tygodni), więc jeśli ktoś ma ich za dużo w domu i nie ma pomysłu co z nimi zrobić to ten przepis jest strzałem w dziesiątkę. Jajka te idealnie sprawdzają się jako przekąska do wódki, ale również mogą służyć jako dodatek do sałatek lub na kanapki. Na pewno każdy z nas by znalazł dla nich jakieś zastosowanie. Świetnie sprawdziły się na naszym stole w Wielkanoc, ale równie dobrze będą towarzyszyć w sezonie grillowym. W smaku są słodko-kwaśne i w czasie marynowania robią się bardzo jędrne i twarde. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować to zachęcam.
SKŁADNIKI :
- 10 - 12 sztuk świeżych jajek
- 1 mala cebula
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
W słoiku/ach (ja użyłam dwóch: litrowego i małego po majonezie, bo zalewy było dużo) na dnie układamy gruby plaster cebuli, następnie wkładamy delikatnie jajka (u mnie w jednym słoiku 8, a w drugim 4) i na wierzch wrzucamy ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe i na samą górę jeszcze jeden plaster cebuli (jeśli zrobicie tak jak ja w dwóch słoikach to ilość pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych należy podwoić, cebulka na pewno jedna starczy).
ZALEWA :
- 2 i 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu 10 %
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
Następnie gorącą zalewą zalać przygotowany słoik/i z jajkami. Zakręcić i odstawić do wystudzenia.
Zimne słoiki wstawiamy do lodówki na minimum 2 tygodnie, aby przeszły smakami.
Na zdjęciu poniżej jajka marynowane w occie w towarzystwie jajek marynowanych w burakach.
Brzmi bardzo ciekawie. W najbliższym czasie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam, trudno opisać smak, zalewa jak do korniszonów, więc to takie pogranicze jajka a przetworów marynowanych.
UsuńZrobione, stoją już w lodówce :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię te jajeczka hmmmm ciekawe co z tego będzie bo wygląda szokująco :)
OdpowiedzUsuńA dlaczego wyglądają szokująco? Te to akurat mają wygląd normalnych jajeczek :)
Usuń