24 czerwca 2013

Zupa wiosenna ze szparagami

Oto propozycja zupy warzywnej, a nazwana wiosenna, gdyż sezon szparagowy wtedy trwa, równie dobrze mogła by być letnia, ale przecież to mało ważne. Zupka powstała w ubiegłym tygodniu na życzenie córeczki, która chodziła od rana pokazywała miskę i mówiła zupa. Pozbierałam co miałam w lodówce i wymyśliłam sobie taką bombę z warzywami. Jest ona bardzo sycąca i pyszna. Lekko pikantna ze słodkim posmakiem. Musi być smaczna bo mąż zachwalał, a jemu ciężko z zupą dogodzić, gdyż należy do tych facetów lubiących ziemniaki. Dla niego by wystarczył talerz z ugotowanymi ziemniakami, okraszonymi smalcem i do tego kefir. Synek nasz za to totalne przeciwieństwo, mógłby jeść codziennie rosół z makaronem, a kartofli braku by nawet nie zauważył, dobrze że najmłodszy skarb chociaż je wszystko i nie ma problemu, bo zawsze jest zadowolona.


SKŁADNIKI : 
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/4 kopru włoskiego (fenkuł)
  • 8 szparagów zielonych
  • 6 szparagów białych
  • kawałek selera
  • 1/2 średniej pietruszki
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 5 małych ziemniaków
  • szczypta chili Jalapeno
  • garść zielonego groszku mrożonego
  • 1/2 pęczka grubego szczypiorku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki śmietany 12 %
Pietruszkę, seler, marchewkę i ziemniaki obieramy, paprykę czyścimy z nasion, ze szparagów zdejmujemy wierzchnią skórkę i odcinamy stwardniałe końce (u białych około 4 cm, zielone mniej), koper włoski i cukinię myjemy.
Pietruszkę, marchewkę i selera kroimy w małą kostkę, cukinię, ziemniaki, koper włoski i paprykę w średnią kostkę,  szparagi na około 2-3 cm części. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy do niej liść laurowy, ziela angielskie, pieprz ziarnisty i łyżeczkę soli. Zagotowujemy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy przygotowane warzywa, 


posypujemy łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Podsmażamy na średnim ogniu około 10 minut, a następnie wrzucamy do gotującej się (wrzącej) wody. Na patelnie wlać odrobinę wody (z garnka) i przemieszać, aby cały aromat z patelni się wypukał i ponownie przelać do garnka z warzywami. Ustawiamy średni gaz i gotujemy około 45 minut. 
Po tym czasie dorzucamy do zupy groszek, cukier i chili Jalapeno i gotujemy jeszcze 10 minut.
Pod koniec zabielamy zupę śmietaną rozprowadzoną w około 100 ml wrzącego wywaru z zupy (tzn do kubka wlewamy zupę do niej wlewamy śmietanę i szybko mieszamy, a następnie wlewamy do garnka z zupą, zawsze w tej kolejności, co by się nie zważyła) i zagęszczamy mąką rozprowadzoną w 1/4 szklanki zimnej wody (woda musi być zimna, aby nie zrobiły się kluski). Na koniec doprawiamy zupę wg swojego smaku pieprzem i solą i wsypujemy posiekany szczypiorek.

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam zupy ze szparagami, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jeśli dzieci nie lubią ostrego, to chili można pominąć, choć w tej ilości mało było ją czuć. :-)

      Usuń
  2. Pyszna zupka pełna warzyw,uwielbiam takie smaki,własnie kupiłam w Lidlu sporo jarzyn więc może spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam zwłaszcza, że smaków w niej dużo i witamin. :-)

      Usuń
  3. Zupka już ugotowana,jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała. Pozdrawiam :-)

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.