Sezon cukiniowy w pełni, więc czemu nie zrobić ciasta. Przepis dostałam kiedyś od znajomej, a odważyłam się upiec dopiero teraz. Wyszło bardzo smaczne, wilgotne i puszyste. Zachęcam do wypróbowania, bo robi się szybciutko, a znika ekspresowo. Idealne do szklanki mleka.
SKŁADNIKI :
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 szklanki cukinii ze skórką startej na tartce o średnich oczkach
- 3 łyżki kakao
- 3 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać.
W misce jajka ucieramy z cukrem, następnie wlewamy olej i miksujemy. Cukinię leciutko odcisnąć i dodać do miski, przemieszać.Dodać przesianą mąkę z kakao i wszystko razem zmiksować mikserem do wymieszania się składników.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec około 45 minut do tzw suchego patyczka.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Witam zrobiłam ostatnio te ciasto.
OdpowiedzUsuńZabrałam je na Festiwal Kultury Mazurskiej w Sorkwitach gdzie zajęło 1 miejsce w kategorii desery :)
Jest cudowne, pyszne i wspaniałe :)
Zyskało uznanie nawet u zagorzałych przeciwników cukinii :)
Cieszę się, że smakowało i gratuluję wygranej. :-)
Usuń