Na blogu pojawił się już przepis na pomidorki koktajlowe w zalewie z octu, dziś wersja podobna, ciut mniej kwaśna, ale za to ostra. Idealne na przegryzkę do trunków procentowych. Palący, a zarazem słodko kwaśnawy smak pomidorka. Jeśli lubcie palący smak w ustach to coś dla Was.
SKŁADNIKI :
- pomidorki koktajlowe
- cebula
- czosnek
Do wyparzonych słoików układamy pomidorki, następnie do każdego słoika wkładamy po grubym plastrze cebuli i po ząbku czosnku. Gotujemy zalewę.
ZALEWA :
- 1 litr wody
- 200 ml octu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka chili mielonego
Zimną zalewą uzupełniamy do pełna przygotowane wcześniej słoiki z pomidorkami i zakręcamy.
Do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką wkładamy słoiki i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na maleńkim gazie i podgrzewamy do momentu pojawienia się małych bąbelków. Następnie wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem czyli na dekielkach do wystudzenia. Zimne słoiczki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
lubię bardzo takie przekąski, na pewno pyszniutkie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuń