Sezon ogórkowy dobiega końca, ale mi udało się jeszcze zrobić pyszną surówkę z przyprawą curry. Idealnie smakuje z ziemniakami, wiem bo już zdążyliśmy sprawdzić. To jest taka surówka, która musi co roku pojawić się w spiżarce. Natka selera dodaje fajnego posmaku. Polecam z czystym sumieniem przygotowanie takich słoiczków. Surówka nie jest kwaśna, ale słodka. W sam raz na niedzielny obiad.
SKŁADNIKI :
- 3 kg ogórków gruntowych
- 1 kg cebuli
- 3 czerwone papryki
- pęczek natki selera
- 2 łyżki soli
- 5 łyżeczek curry
ZALEWA :
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu
Po upływie czasu marynowania warzyw dolewamy zalewę i mieszamy wszystko za pomocą rąk. Zostawiamy jeszcze na 30 minut.
Po tym czasie nakładać surówkę do słoików i uzupełniać do pełna zalewą. Słoiki włożyć do dużego garnka, wlać wodę do połowy wysokości słoików i pasteryzować przez 10 minut od zagotowania się wody. Gorące słoiki odstawiać do góry dnem czyli na dekielki do wystudzenia. Kiedy ostygną wynosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.