18 października 2013

Chleb pszenno-owsiany z dynią i orzechami

Pieczenie chleba tak mi się spodobało, ze mam już ich troszkę w moim dorobku, tylko czasu brak na napisanie o nich, ale mam nadzieję, że uda mi się nadrobić zaległości blogowe. Dostałam ogromną dynię, więc miałam z czym eksperymentować. Był chleb z cukinią, więc czemu nie z dynią. I tak oto zamieniłam ten składnik i chlebek wyszedł równie smaczny. Polecam Wam ten przepis, zwłaszcza jak macie nadmiar dyni i brak pomysłu co z nią zrobić. Jeśli nie lubicie smaku tego warzywa, to nie musicie się przejmować bo jest on niewyczuwalny. Chlebek jest długo świeży, ma mięciutki, wilgotny środek i chrupiącą skórkę.


SKŁADNIKI :
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g płatków owsianych
  • 42 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml wody ciepłej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 250 g dyni (już po obraniu i odkrojeniu gąbczastego środka)
  • 75 g orzechów włoskich posiekanych na średnie kawałki
 
POSYPKA :

  • 2 łyżki mleka
  • 25 g orzechów włoskich posiekanych na małe kawałki
  • 1 łyżeczka maku
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę. Robimy kopczyk, a na środku dołeczek. Do dołeczka wrzucamy pokruszone na drobne części drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy 50 ml ciepłej wody. Wszystko przysypujemy mąką, którą mamy po bokach. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować (mąka będzie pękała).
W międzyczasie dynię ścieramy na tartce o grubych oczkach.


  
Kiedy drożdże już pracują dodajemy sól, jajko i resztę (200 ml) ciepłej wody. Wyrabiamy gładkie ciasto, do momentu, aż będziemy wyczuwać że tworzą się pęcherzyki powietrza (mi to zajmuje około 10 minut). Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione dodajemy odciśniętą dynię, orzechy i płatki owsiane. Wyrabiamy jeszcze przez chwilkę (3 minuty). Ciasto na tym etapie robi się bardzo rzadkie i klejące, ale tak ma być.


Dużą miskę smarujemy olejem i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągów miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.


W międzyczasie blaszkę o wymiarach 10 x 30 cm lub dwie mniejsze smarujemy olejem i obsypujemy płatkami owsianymi.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę obficie wysypaną mąką i wyrabiamy przez chwilkę (3 minuty). Następnie wyrobione ciasto przekładamy do przygotowanej blaszki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe, bez przeciągów miejsce na kolejne 40 minut. Około 10 minut przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Kiedy ciasto już wyrośnie za pomocą pędzelka delikatnie smarujemy wierzch mlekiem i posypujemy orzechami, makiem i siemieniem lnianym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Upieczony, gorący chleb delikatnie przenosimy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.