16 września 2013

Chleb pszenno-owsiany z cukinią i orzechami

Wczoraj tak siedziałam sama w domu z dzieciakami i tak przyszedł mi pomysł do głowy, że spróbuję upiec swój pierwszy w życiu chleb. W ostatnich dniach wpadł mi w oko chleb cukiniowy z orzechami z blogu Moje Pasje, a że cukinii na polu pod dostatkiem, więc wybór był bardzo prosty. Niestety miałam w domu tylko mąkę pszenną, więc dodałam do niej płatków owsianych bo tylko takie znalazłam w szafce. Z chlebkiem fajnie się pracowało, zapach w czasie pieczenia roznosił się po całym domu, a gotowy chlebek przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Był pyszny, jeszcze ciepły musiałam spróbować. Mąż podjadał suchy chleb znaczy się bez dodatków i stwierdził, iż mogę zacząć takie piec to do pracy będzie miał codziennie świeży. Na pewno jeszcze nie raz go upiekę, bo skradł nasze podniebienia. I te chrupiące orzechy. Dodam na koniec, iż chlebek jest ciężki i wilgotny. No i zaskakujący dodatek cukinii, której po upieczeniu się nie czuje, ale na pewno dzięki niej chlebek jest dłużej świeży.


SKŁADNIKI :
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g płatków owsianych
  • 42 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml wody ciepłej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 250 g cukinii (już po obraniu i wykrojeniu gąbczastego środka z pestkami)
  • 75 g orzechów włoskich posiekanych na średnie kawałki
POSYPKA :
  • 2 łyżki mleka
  • 25 g orzechów włoskich posiekanych na małe kawałki
  • 1 łyżeczka płaska maku
  • 1 łyżeczka płaska siemienia lnianego
Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę. Robimy kopczyk, a na środku dołeczek. Do dołeczka wrzucamy pokruszone na drobne części drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy 50 ml ciepłej wody. Wszystko przysypujemy mąką, którą mamy po bokach. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować (mąka będzie pękała).
W między czasie cukinię ścieramy na tartce o grubych oczkach.


Kiedy drożdże już pracują dodajemy sól, jajko i resztę (200 ml) ciepłej wody. Wyrabiamy gładkie ciasto, do momentu, aż będziemy wyczuwać że tworzą się pęcherzyki powietrza (mi to zajmuje około 10 minut).
Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione dodajemy odciśniętą cukinię, orzechy i płatki owsiane. Wyrabiamy jeszcze przez chwilkę (3 minuty). Ciasto na tym etapie robi się bardzo rzadkie i klejące, ale tak ma być.
Dużą miskę smarujemy olejem i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągów miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
W międzyczasie blaszkę o wymiarach 10 x 30 cm smarujemy olejem i obsypujemy płatkami owsianymi (ja dodatkowo blaszkę najpierw wyłożyłam papierem do pieczenia).


Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę obficie wysypaną mąką i wyrabiamy przez chwilkę (3 minuty). Następnie wyrobione ciasto przekładamy do przygotowanej blaszki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe, bez przeciągów miejsce na kolejne 40 minut.
Około 10 minut przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.


Kiedy ciasto już wyrośnie za pomocą pędzelka delikatnie smarujemy wierzch mlekiem i posypujemy orzechami, makiem i siemieniem lnianym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut.
Upieczony, gorący chleb delikatnie przenosimy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia.


2 komentarze:

  1. Cudowny Ci wyszedł :) Cieszę się bardzo że smakował :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny chlebek,piekłam go wczoraj i też bez otrąb ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.