Przetwory z dyni robiłam już jakiś czas temu, ale przez problemy z komputerem i inne okoliczności całkowicie o nich zapomniałam, ale że jeszcze dynię można spokojnie dostać na ryneczku, niektórzy pewnie tak jak ja mają ją w spiżarce to przepis podam. Dziś na słodko do deserów. Przepis pochodzi z książki "Przetwory w gospodarstwie domowym" Kazimiery Pyszkowskiej. Dynia jest bardzo smaczna i jędrna.
SYROP :
Do wody wsypujemy cukier i zagotowujemy, następnie gotujemy przez 10 minut, aż syrop troszkę zgęstnieje. W międzyczasie przygotować dynię.
SKŁADNIKI :
- 1 kg dyni
- goździki
- kora cynamonu
- 350 g cukru
- 20 g soli
- 100 ml octu 10 %
W czystych, wyparzonych słoikach układamy gorącą dynię prosto z syropu, do każdego słoika wkładamy po 1-2 goździki i po kawałki kory cynamonu.
Do garnka z syropem dodajemy sól, cukier i ocet i zagotowujemy.
Gorącą zalewą zalewamy słoiczki z przygotowaną dynią do pełna, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem czyli na dekielki.
Kiedy słoiki już ostygną, wkładamy do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na gazie i gotujemy do momentu zawrzenia wody. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Marynowaną dynię możemy z powodzeniem wykorzystać jako dodatek do mięsa lub po prostu słodką przekąskę. Polecam ze względu na smak, aromat i wiele cennych właściwości dyni dla naszego organizmu. :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń