10 listopada 2013

Sernik z jagodami Goji i musem truskawkowym

Po ostatnim niesmacznym serniku z cukierni naszła mnie ochota na domowy. Ponieważ ostatnio używałam serka w wiaderku do pieczenia i okazał się znakomity, więc teraz kupiłam ten sam. Cena około 8 zł, ale serek jest bez zbędnych dodatków i ciasta wychodzą na nim bardzo dobre. Nie jest to wpis  sponsorowany, nie mam w tym żadnych udziałów, ale uważam że warto napisać o produkcie, który jest dobry i za bardzo przystępną cenę. Sernik jest wykombinowany, ciasto kruche z używanego przeze mnie od lat przepisu, masa serowa z przepisu na wiaderku od sera dodatkowo wzbogacona suszonymi jagodami Goji i pachnący mus z truskawek. Sernik wyszedł idealny, kremowy, mięciutki. Znika szybciej niż bym chciała i obawiam się, że na jutrzejsze święto będę musiała upiec coś nowego. I zaletą jest to, że wierzch ładnie wygląda, więc nie trzeba go niczym polewać.


CIASTO :
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 125 g zimnej margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 żółtka
Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej pokrojoną na kawałki margarynę i posiekać razem. Następnie dodać proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, śmietanę i żółtka. Zagnieść szybko zwarte ciasto i przełożyć do foliowego woreczka, następnie włożyć do zamrażalnika na minimum 3 godziny, aby całkowicie zamarzło.

 
MUS TRUSKAWKOWY :
  • 200 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżki cukru brązowego
Truskawki świeże obrać z szypułek i opłukać, mrożone rozmrozić. Do truskawek dodać cukier i zblendować na mus, następnie przez drobne sitko przecedzić, aby pozbyć się zbędnych pestek. Włożyć do lodówki.


MASA SEROWA :
(wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
  • 6 dużych jajek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie domowy cukier waniliowy)
  • 100 g margaryny
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg twarogu (u mnie w wiaderku Pilos)
  • 60 g suszonych jagód Goji
  • szczypta soli
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Blachę o wymiarach 32x20 cm wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy tłuszczem i obsypujemy delikatnie kaszą manną lub bułką tartą.
Jeśli mamy ser w kawałku mielimy lub przepuszczamy go przez praskę dwukrotnie. 
Zamrożone ciasto ścieramy na dno przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadzamy. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy z blachą do lodówki.
Z jajek oddzielić żółtka od białek.
W dużej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wciąż ucierając dodajemy pokrojoną na małe kawałki margarynę. Miksujemy jeszcze do dokładnego utarcia się wszystkich składników. Kiedy masa jest puszysta i gładka wsypujemy budyń i proszek do pieczenia i miksujemy chwilkę do wymieszania się wszystkiego. Teraz dodajemy twaróg i jagody Goji i już za pomocą szpatułki mieszamy do dokładnego połączenia się z masą.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do przygotowanej masy serowej. Za pomocą szpatułki delikatnie ale dokładnie wmieszać pianę, by zbytnio nie straciła swojej puszystości.
Wyjmujemy z lodówki blachę wyłożoną ciastem i mus truskawkowy.
Do blaszki przelewamy masę serową i równo rozprowadzamy. 2/3 musu truskawkowego wylewamy za pomocą łyżeczki w kilku miejscach tworząc plamy, następnie za pomocą wykałaczki od szaszłyków rozmazujemy delikatnie po wierzchu ten mus rysując np ósemki.


Tak przygotowany sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 90 minut na środkowym ruszcie (na niższym poziomie postawić blaszkę wypełnioną do połowy wodą).
Sernik po upieczeniu zostawić w piekarniku do wystudzenia.

Idealnie smakuje sam jak i polany zostawionym musem truskawkowym.


 A taki widok jest sernika z góry.



UWAGA : Każdy piekarnik piecze inaczej, sernika nie sprawdzamy patyczkiem tylko wzrokowo patrzymy czy masa już nie trzęsie się. Czas podany jest dla standardowego piekarnika, w moim jak zawsze przy sernikach czas muszę wydłużyć minimum do 120 minut.
 

4 komentarze:

  1. Super pomysł :) Nie wpadłabym na takie wykorzystanie jagód goji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mną odkąd kupiłam jagody Goji chodziła myśl, żeby dać do sernika zamiast rodzynek, których nie lubię w ciastach. I był to strzał w dziesiątkę, bo Goja po upieczeniu ma zupełnie inną strukturę niż rodzynki i nie przeszkadza mi. :-)

      Usuń
  2. Wygląda ślicznie :) Z musem truskawkowym musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję. Polany tym musem jeszcze po wierzchu był bardzo smaczny, takie całkiem nowe oblicze zwykłego sernika. :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.