Chleb pszenny na maślance
Oto i chlebek pszenny, bez żadnych dodatków. Przepis jest ten sam co na chleb z ziarnami, ale bez ziaren i konkretnie na maślance, bo dzięki niej jest on wg mnie bardziej wilgotny. Przypomina strukturą i smakiem chleb ze sklepu. Jest pyszny, ulubiony moich dzieci, idzie jak woda i co ciekawe znika jeszcze ciepły, dlatego piekę ostatnio od razu dwa. Nadaje się ten chlebek również do zamrożenia, po rozmrożeniu nie kruszy się i jest równie świeży.
ROZCZYN :
- 300 g ciepłej maślanki
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Do
dużej miski wlać maślankę, dodać drożdże i cukier, wszystko wymieszać do
dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić na 10 minut, aż rozczyn będzie
się pienił.
CIASTO WŁAŚCIWE :
- rozczyn
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 25 g oliwy z oliwek ( ja daję olej winogronowy, może też być zwykły rzepakowy)
- 1 łyżeczka soli
Do
pracującego rozczynu dodajemy mąkę, oliwę i sól. Zagniatamy
zwarte ciasto przez około 10 minut, następnie wkładamy je do miski
wysmarowanej olejem, nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do
wyrośnięcia na 40 minut. Po
tym czasie ciasto uderzamy pięścią w celu odgazowania i formujemy
bochenek. Układamy go na papierze do pieczenia lub macie silikonowej
wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, bez
przeciągu miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. W czasie wyrastania
piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
DODATKI :
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- sezam lub mak do posypania
W
miseczce jajko mieszamy z mlekiem. Wyrośnięty chleb nacinamy ostrym
nożem i za pomocą pędzelka smarujemy mieszanką jajeczną.
Następnie posypujemy obficie makiem lub sezamem. Gorący piekarnik spryskujemy zimną
wodą i wkładamy blaszkę z chlebem. Pieczemy chlebek przez około 45
minut, po 30 minutach pieczenia piekarnik ponownie spryskujemy zimną
wodą. Upieczony chleb postukany od spodu wyda głuchy odgłos. Gorący
chleb wyjmujemy na kratkę, spryskuje zimną wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Witaj Justyś... :)
OdpowiedzUsuńNapisz dokładnie jak spryskujesz piekarnik przed wstawieniem chlebka ( "gorący piekarnik spryskujemy zimną wodą i wkładamy blaszkę z chlebem.") i po 30 minutach od pieczenia ("po 30 minutach pieczenia piekarnik ponownie spryskujemy zimną wodą"). Czy wystawiasz chlebek i spryskujesz boki i dno piekarnika wodą? W jakim celu? Pozdrawiam... :) Basia
Piekarnik spryskuję takim zwykłym spryskiwaczem jak do kwiatków. Pryskam po ściankach , aby tworzyła się para, dzięki niej chlebek podobno ma chrupiącą skórkę :)
UsuńDziękuję za odpowiedź. :) Zbieram się i zbieram, aby zrobić ten chlebek i brakuje mi odwagi.... Gdy już zrobię, to na pewno napiszę.... Pozdrawiam... :) Basia
UsuńJustyna, wlasnie skopiowalam sobie ten przepis, sprobuje upiec. skapitulowalam z zakwasem, zabiera za duzo czasu, a ten moglabym gdzies wcisnac pomiedzy bardzo zabiegane dni. trzymaj kciuki :)) p.s. ostatnio pieklam bagietki I maz pyta kiedy nastepne beda... bedzie chlebek dzisiaj :))
OdpowiedzUsuńJustyna... upieklam... moj pierwszy chleb... i sie zakochalam :))) moj ci on :)))
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakuje, u nas to już stały gość :)
UsuńPsst!! Pani Justyno chlebek przepyszny - w tym tygodniu upiekłam go dwa razy i faktycznie następnym razem piekę dwa ale za jednym razem. Dziękuję Basia
OdpowiedzUsuńTeż już zawsze piekę 2 na raz :) Cieszę się, że się udał i smakował :)
Usuń