Dawno nie piekłam w Wypiekaniu na śniadanie, ale że przepis był łatwy, miał proste składniki, a zabrakło pieczywa, postanowiłam na szybko upiec te bułeczki. Wyszły bardzo smaczne i mięciutkie. Na drugi dzień były równie świeże. Na pewno będą stałym gościem w mojej kuchni, zwłaszcza ze już od 3 miesięcy nie kupujemy pieczywa w sklepie i jemy tylko domowe. Przepis na bułeczki pochodzi z tej strony.
SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 7 g suchych drożdży
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części, z każdej części roimy kulkę i następnie rozpłaszczamy ją w dłoni na płasko, kładziemy na blacie i rolujemy ściśle. Zrolowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach od siebie bo bułeczki będą sporo rosły. Blaszkę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągu miejsce na 60 minut. Na 10 minut przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Wyrośnięte bułeczki, przecinamy po długości płytko ostrym nożem. Każdą bułkę smarujemy delikatnie za pomocą pędzelka olejem. Wkładamy blaszkę z bułkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
Upieczone bułeczki studzimy na kratce.
W ten weekend w cyklu "Wypiekanie na śniadanie" udział wzięły również :
Dorota : Moje małe czarowanie
Lidia : Facebook
Wiosenka : Eksplozja smaku
Danusia : Moje wypieki i nietylko
Iza : Smaczna Pyza
Pięknie wyszły bułeczki. Justyś dziękuję za wspólne wypiekanie. Danusia :)
OdpowiedzUsuńPyszne i piekne buły, dzięki Justynka za wspólny czas :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie ..
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają ! dziekuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńBułeczki gnioty, przesolone, tragiczny przepis.
OdpowiedzUsuńJak widać na zdjęciu do gniotów nie podobne. Wyszły zarówno mi jak i innym blogerkom i wszystkim smakowały. Może warto poszukać winy we własnym wykonaniu a nie pisać głupoty?
Usuń